Сибір та Поволжя: звідки Росія посилає суддів до Криму

Ілля Рєпін

Росія направляє найбільше суддів в окупований Крим з Поволжя та Сибіру. Про це у подкасті Бюро судової інформації повідомив експерт Регіонального центру захисту прав людини Роман Мартиновський.

За його словами, станом на листопад 2019 року було ідентифіковано 104 судді, які прибули в Крим з різних частин РФ.

Найбільша кількість суддів, які їдуть на півострів, – це Сибир, Поволжя, Південний Федеральний та Північно-Кавказький округи. На сьогоднішній день на суверенній території України, в порушення норм міжнародного права як мінімум 104 іноземних громадянина відправляють правосуддя без згоди на це України. Решта 80% хоча і є громадянами України, проте здійснюють функції судді в порушення українського законодавства“, – повідомив Р. Мартиновський.

При цьому, як каже експерт, у той же час ще 102 судді (в певні проміжки часу) виконували обов’язкі суддів.

А потім перестали бути суддями: або не змогли обратись на новий термін або з інших причин припинили обов’язки, звільнились або виїхали у РФ. Виходячи з даних, які надає Державна судова адміністрація, загальна кількість суддів в Криму на момент окупації – 492 людини (при чому, не всі з них здійснювали судочинство). За нашими даними, станом на листопад 2019 року з них покинули Крим 52 судді – це ті, кого ми змогли ідентифікувати. Не всі з них продовжили діяльність у якості суддів, деякі звільнились з посад“, – повідомив експерт.

За даними Регіонального центру захисту прав людини, близько 440 суддів залишилися в Криму.

Не всі з них змогли виконувати обов’язки з різних причин. Частина з них не пройшли конкурсний відбір і не були призначені на посади суддів. Перед деякими навіть стояв важкий вибір: за російським законодавством судді, прокурорські працівники, адвокати з однієї сім’ї не можуть працювати в одному регіоні. Я особисто знаю кілька сімей, де адвокати відмовлялися від своїх свідчень, щоб їхні дружини або чоловіки змогли подаватися на суддівський конкурс. В результаті їх не призначали, і виходило так, що обидва втрачали роботу“, – повідомив експерт.

Більше про те, як змінилась судова система Криму за 6 років окупації, читайте у матеріалі.

  • Як повідомлялось, Кримська правозахисна група зібрала інформацію про суддів, причетних до найбрутальніших порушень прав людини в Криму. До списку увійшли судді, котрі приймали рішення у справах в’язнів Кремля. У списку суддів – громадяни і Росії, і України. Примітно, що деякі судді приймали та продовжують приймати рішення відразу у кількох справах політв’язнів-українців.