Верховний Суд не дозволив стягнути з заводу з концерну «Укроборонпром» заборгованість на користь російської компанії

Засідання у Верховному суді 23 січня 2020 року

Російське АТ «Авіа-Фед-Сервіс» із санкційного списку РНБО вимагало повернення авансу за контрактом на поставку товарів військового призначення, оскільки ДП «Артем» не виконало свої зобов’язання. Касаційний цивільний суд скасував ухвалу Київського апеляційного суду, яка дозволяла стягнути з українського заводу кошти.

Про це повідомляє кореспондент «Бюро судової інформації», який був присутній на засіданні суду.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду розглянув справу за позовом російського акціонерного товариства «Авіа-Фед-Сервіс» до державного підприємства «Артем», що входить до складу концерну «Укроборонпром».

Суд скасував ухвалу Київського апеляційного суду, яка дозволяла стягнути з української компанії аванс в розмірі 38 325 доларів США, відсотків, що нараховуються по день фактичного виконання зобов’язання по оплаті, витрати на юридичні послуги в розмірі 450 000 російських рублів та 325 496,54 російських рублів на відшкодування витрат по сплаті арбітражного збору.

Російська компанія вимагала стягнути з української борг за невиконання умов контрактів на поставку товарів військового призначення, що були підписані між сторонами.

Згідно судових документів, у травні 2013 року між сторонами був укладений договір на поставку товарів військового призначення, зокрема: лічильників залишку патронів, замки гальмівних парашутів, електродвигунів на загальну суму 4 176 592 долари США.

У грудні 2014 року, тобто, уже після початку збройної агресії РФ щодо України, компанії не припиняють співпрацю, а укладають додаткову угоду, якою збільшили суму до 6,1 мільйонів доларів.

У 2018 році АТ «Авіа-Фед-Сервіс» внесено до санкційного списку РНБО із застосуванням таких обмежень: блокування активів, обмеження торговельних операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань.

Російська сторона заявляє, що ДАХК «Артем» свої зобов’язання за договором не виконала. «Авіа-Фед-Сервіс» звернулася до вказаного в договорі суду й отримало дозвіл на стягнення коштів. Після цього компанія звернулася до Київського апеляційного суду.

Ухвалою від 6 вересня 2019 року суд задовольнив вимоги російської «Авіа-Фед-Сервіс».

У листопаді 2019 року ДАХК «Артем» подала апеляційну скаргу на ухвалу апеляційного суду. Рішенням Верховного суду від 13 лютого 2020 року ухвала була скасована.

Детальніше про справу читайте нижче:

  • Російське АТ «Авіа-Фед-Сервіс» із санкційного списку РНБО вимагає повернення авансу за контрактом на 6 мільйонів доларів, оскільки ДП «Артем» не виконало свої зобов’язання. Суд оголосив перерву в розгляді справи до 13 лютого 2020 року.