Бойовикам «ЛНР», які викрадали людей та змушували будувати блокпости, повідомили про підозру

На Луганщині трьом учасникам незаконного збройного формування повідомили про підозру за фактами викрадення людей та примушування облаштовувати блокпости. Про це повідомляє прокуратура Луганської області.

До цього аналогічні підозри оголосили ще чотирьом бойовикам. Про це відомо з ухвали Лисичанського міського суду від 10 березня 2020 року.

За матеріалами провадження, «козаки» діяли під контролем службових осіб збройних сил Російської Федерації.

Досудове розслідування проводиться за статтями про участь у незаконному позбавленні волі та викраденні людей у складі організованої злочинної групи, участі у діяльності не передбачених законом збройних формуваннях, незаконному поводженні зі зброєю, веденні агресивної війни, порушенні законів та звичаїв війни (ч. 3 ст. 146, ч. 2 ст. 260, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 27, ч.2 ст. 28, ч. 2 ст. 437, ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, бойовики так званої «козацької національної гвардії всевеликого війська Донського ім. М. І. Платова», одягнуті у камуфльований одяг військового зразку, під приводом порушення громадянами так званого «комендантського часу», застосовували фізичне насильство та погрожували вогнепальною зброєю мешканцям на той час окупованого міста Сєвєродонецька Луганської області.

Підозрювані в порушення ст. 52 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року незаконно помістили потерпілих до будівлі Державного інституту азотної промисловості міста Сєвєродонецька та насильно утримували змушували будувати фортифікаційні споруди та блокпости на шляху сполучення між Сєвєродонецьком та Лисичанськом.

Наразі усі учасники організованої злочинної групи оголошені у розшук.

  • Верховний Суд залишив без змін покарання у вигляді 12 років позбавлення волі так званому голові верховного суду «ДНР» Едуарду Якубовському. Вирок заочний, покарання почне діяти з моменту фактичного затримання засудженого.