Чоловіка, який продавав «зливи» з СБУ, суд покарав умовно

Дніпровський районний суд Києва затвердив угоду про визнання винуватості та призначив обвинуваченому у порушенні таємниці листування 3 роки позбавлення волі умовно. Чоловік продавав інформацію про телефонні з’єднання, які отримував через СБУ

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 3 березня.

На початку 2019 чоловік начебто вступив у змову з оперуповноваженим 4 відділу 3-го управління Департаменту оперативного документування Служби безпеки України. Вони домовилися, що чоловік шукатиме клієнтів, які потрібна інформація про телефонні розмови інших осіб, а есбеушник через свого знайомого буде отримувати такі дані. Безпосередньо інформацію знімав начальник 3 відділу 1 управління ГУ СБУ в Донецькій області з дислокацією у м. Краматорськ. Йшлося про вихідні та вхідні з’єднання, їх тривалість, маршрути передавання, тощо. Плата за один номер становила  160–20–200 доларів.

У листопаді-грудні замовлення зробив громадянин, який діяв під контролем правоохоронних органів. 20.11.2019 замовнику через месенджер відправили файл з інформацією про телефонні з’єднання, за що на банківську картку сплачено 7700 грн. 3 грудня 2019 клієнт отримав дані ще по двох номерах і заплатив 8143 грн.

Чоловіку, який займався підшукуванням клієнтів і безпосереднім збутом даних, інкримінували порушення таємниці телефонних розмов, за попередньою змовою групою осіб, що вчинено повторно.

Обвинувачений уклав угоду з прокурором і вину повністю визнав. Суд призначив 3 позбавлення волі, але звільнив особу від відбуття покарання з іспитовим строком 1 рік.

Із реєстру судових рішень вбачається, що кримінальне провадження з’явилося у жовтні минулого року і у справі йшлося про щонайменше двох підозрюваних, але у 2020 епізод щодо одного виділили в окреме провадження і скеровано до суду з угодою про визнання винуватості.