У Нідерландах розпочався судовий процес у справі катастрофи рейсу MH17

У Нідердандах 9 березня 2020 року почався відкритий процес у справі збиття рейсу MH17 «Малазійських авіаліній» у 2014 році.

Перше засідання – підготовче, під час якого судді мають з’ясувати учасників судового процесу.

«Боїнг-777», який направлявся з Амстердаму в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року в Донецькій області. Загинули 298 людини.

За версією Міжнародної слідчої групи, літак був збитий ракетою, випущеної з установки «Бук» російського виробництва та доставленої в Україну з Росії, а сама установка належала бригаді ПВО, яка базується в Курську (РФ). Офіційна Москва заперечує всі звинувачення.

Міжнародна слідча група продовжує працювати. Це означає, що у подальшому обвинувачених може стати більше. Однак наразі це чотири людини:

— колишній полковник ФСБ Росії Ігор Гіркін (Стрелков). На момент катастрофи він був керівником «збройних сил» так званої «ДНР»;

— колишній російський військовий Олег Пулатов. На момент катастрофи він був командиром 2 відділу «ГРУ ДНР»;

— росіянин Сергія Дубінський. У липні 2014 року очолював «ГРУ ДНР», повністю або частково підконтрольне російському ГРУ; за даними Bellingcat, вранці 18 липня 2014 року, тобто на наступний день після падіння літака, він розмовляв з Гіркіним — вони обговорювали евакуацію ракетної установки «Бук», з якої був збитий «Боїнг», назад до Росії;

— громадянин України Леонід Харченко. Як і інші обвинувачені, давав вказівки щодо використання установки «Бук».

У судовому процесі беруть участь захисники обвинуваченого Пулатова. Представники юридичної компанії Sjöcrona van Stigt – авторитетної гаазької юридичної компанії, що спеціалізується на кримінальному праві, повідомили, що вони за контрактом представляють інтереси Олега Пулатова. Їм допомагає росіянка Єлєна Кутіна, представниця юридичної компанії з Москви. Кутіна передала письмову заяву Пулатова про те, що він не має стосунку до злочину.

Фізично ніхто з них не затриманий, їх судять заочно.

Обвинувачені у справі MH-17. Зліва направо: Ігор Гіркин, Сергій Дубінский, Олег Пулатов, Леонід Харченко

Головуючий суддя Хендрік Стейнгаюс. Крім нього справу розглядають судді Дагмар Костер та Хелен Керстенс-Фокенс. Також двоє суддів були призначені на заміну: Едіт Поппе-Гілезен та Даан Гласс.

Видання «Настоящее Время» веде пряму трансляцію із судового процесу з перекладом російською мовою:

Трансляцію веде також «Суспільне» з перекладом українською мовою:

  • Українську частину міжнародної Спільної слідчої групи (JIT, Joint Investigation Team) у справі щодо розслідування збиття літака Малазійських авіаліній рейсу MH17 у небі над Донбасом очолив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.
  • Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області повернув обвинувальний акт стосовно Леоніда Харченка, звинуваченого в участі у терористичній організації «ДНР».