Обвинувачений у державній зраді ексголова Апеляційного суду АРК Чорнобук намагається оскаржити своє звільнення

Валерій Чорнобук у Голосіївському райсуді Києва 28 грудня 2018 року. Фото: hromadske.ua

Колишній голова Апеляційного суду Криму Валерій Чорнобук є обвинуваченим у кримінальній справі про державну зраду — у 2014 році він сприяв переходу судової системи Криму на законодавство РФ і агітував суддів брати російське громадянство. Судове слідство у справі Чорнобука вестиме Печерський районний суд Києва.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на дані розкладу судових засідань.

Валерій Чорнобук звернувся до Верховного суду з вимогою визнати протиправним рішення Вищої ради правосуддя, яким його було звільнено з посади судді апеляційного суду Дніпропетровської області. Верховний суд відкрив провадження за позовом Чорнобука у жовтні 2019 року.

Чорнобук вимагає визнати бездіяльність Вищої ради правосуддя в питанні проведення дисциплінарного провадження щодо наявності в його діях у березні 2014 року ознак дисциплінарного проступку на посаді судді апеляційного суду автономної Республіки Крим. Скасувати рішення про звільнення та переглянути дисциплінарне провадження, яке раніше виявило в діях Чорнобука порушення присяги. Наступне засідання заплановано на 5 березня 2020 року.

Нагадаємо, Валерій Чорнобук у березні 2014 року Чорнобук сприяв переходу кримських судів на судочинство за законодавством Росії. Про що й розповідав в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань.

ЦЖР також зафільмував, як Чорнобук проводив заняття з кримськими суддями про норми Конституції РФ.

У мережі також опубліковано відео, на якому Чорнобук, разом із Сергієм Аксеновим, присутній на представлені окупантами так званої «прокурора Республіки Крим» Наталії Поклонської.

На початку квітня 2014 року Валерій Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, а в липні указом президента Петра Порошенка переводом із Криму був призначений суддею Апеляційного суду Дніпропетровської області.

7 вересня 2016 року Вища рада юстиції внесла подання до ВР України про звільнення В. Чорнобука з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у зв’язку з порушенням присяги судді.

29 вересня 2016 року Верховна Рада України звільнила Чорнобука із посади судді. Але голосування було проведене з порушенням регламенту, тож згодом Верховний суд постанову парламенту скасував.

19 вересня 2019 року Вища рада правосуддя повторно звільнила Валерія Чорнобука з посади судді.

(З 22:20 до 1:12:14)

  • 3 листопада Валерій Чорнобук, який перебував у розшуку за підозрою в державній зраді, був затриманий у Києві співробітниками спецпідрозділу СБУ.
  • 10 червня 2019 року Київський апеляційний суд скасував ухвалу Голосіївського райсуду Києва про продовження строку тримання під вартою Чорнобука.
  • Обвинувальний акт надійшов до Печерського районного суду в листопаді 2019 року. Розгляд кримінального провадження перебуває на етапі підготовчого засідання, яке призначено на квітень 2020 року.