Протягом 2014–2019 років 20 людей засудили за державну зраду — статистика судової влади України

Протягом 2014–2019 років в Україні за державну зраду засудили 20 осіб. Матеріали кримінальних проваджень щодо 77 людей було закрито.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на статистику, яка опублікована на сайті судової влади України.

Стаття 111 («Державна зрада») Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за дії, які шкодять безпеці країни, перехід на бік ворога в умовах збройного конфлікту, надання допомоги іноземній державі в проведенні підривної діяльності проти України.

Передбачене покарання: позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років із конфіскацією майна або без такої.

Кількість осіб, судові рішення щодо яких набрали законної сили за 2019 рік становить 36 осіб. З них: засуджених — 6. Матеріали кримінальних проваджень закрито щодо 30 осіб.

У 2018 році засуджених було 8, матеріали кримінальних проваджень закрито щодо 22 осіб. Подробиці судової статистики дивіться в інфографіці нижче:

  • У 2020 році українські суди ухвалювали рішення у справах про державну зраду. Наприклад, 30 січня Київський апеляційний суд підтвердив покарання у вигляді 12 років позбавлення волі для колишнього депутата АРК Василя Ганиша. Вирок першої інстанції набув законної сили.
  • Таке ж покарання призначили Олегу Смородінову, обвинуваченому в співпраці з ФСБ. У нього ще є час на оскарження вироку.
  • Також є приклад закриття кримінального провадження — суд звільнив від відповідальності чоловіка, якого співробітники ФСБ силою примушували до співпраці. У 2016 році українець намагався проїхати в Крим із материкової України до своєї родини. Він опинився в полі зору російської спецслужби, які застосували фізичну силу та психологічний тиск, щоб змусити чоловіка до співпраці.