Суд на Запоріжжі заочно засудив командира полку «ЛНР» Маманазарова до десяти років позбавлення волі

Ігор Маманазаров. Фото: myrotvorets.center

За матеріалами провадження та показами свідків, Ігор Маманазаров був учасником «Антимайдану». Пізніше поїхав на непідконтрольну територію України, щоб приєднатися до бойовиків.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Бердянського міськрайонного суду Запорізької області від 28 лютого 2020 року.

За матеріалами провадження, Ігор Маманазаров наприкінці квітня 2014 року вступив до лав збройного формування «Свердловський козацький полк» у складі «Луганської народної республіки». Отримав вогнепальну зброю та боєприпаси. У 2015 році очолив згаданий полк.

Ігор Маманазаров (праворуч). Фото: myrotvorets.center

Кримінальне провадження в суді слухали в заочному режимі. Один зі свідків розповів, що знає Маманазарова ще з часів Майдану. Допитаний свідок сказав, що сам був на стороні протестувальників, у той час як Маманазаров виступав на стороні «Антимайдану». Цей та інші свідки підтвердили, що обвинувачений поїхав на непідконтрольну Україні територію, щоб приєднатися до бойовиків.

Сестра обвинуваченого розповіла, що підтримує зв’язок з братом, однак спілкуються лише на сімейні теми. Вважає, що її брат не міг вбивати людей.

Ігор Маманазаров. Фото: myrotvorets.center

Під час засідання допитали також українського військовослужбовця, який був у полоні в бойовиків. Розповів, що Маманазаров приходив до сараю, де тримали військового.

Суд дослідив фото та відео, які підтверджують обвинувачення. Наприклад, у ролику сепаратистських інформаційних ресурсів Маманазаров говорив: «Не должно быть бандеровцев на нашей земле». Він казав це з лікарня, в яку потрапив, судячи з контексту розмови, в результаті поранення, отриманого в бою.

Врешті колегія суддів у складі Сергія Мороки, Лариси Богомолової та Тетяни Троценко визнала винним Ігоря Маманазарова в участі у терористичній організації та призначила покарання у вигляді 10 років позбавлення волі. Покарання обвинувачений почне відбувати в разі затримання.

  • Підготовче судове засідання у кримінальному провадженні про посягання на територіальну цілісність та недоторканість України колишнього голови Генічеської РДА Сейтумера Німетуллаєва суддя Павло Отвіновський відклав до квітня. Обвинувальний акт надійшов до Подільського районного суду Києва ще у жовтні 2016 року. Засідання з того часу переносили 24 рази.