Суд у Рівному призначив 12 років позбавлення волі агенту ФСБ

Фото: знімок екрану з початку статті The New York Times про вбивство Івана Мамчура

Олега Смородінова, який визнав, що співпрацював з ФСБ РФ та на замовлення російської спецслужби вбив працівника СІЗО Івана Мамчура, засудили до 12 років позбавлення волі за державну зраду.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Рівненського міського суду Рівненської області.

Обвинувачений визнав себе винним у вчиненні злочину. Колишній міліціонер Смородінов під час розслідування співпрацював зі слідством та назвав співробітників ФСБ, які його курували.

Розповів, що з початком війни на Донбасі виїхав в Москву. У кінці лютого 2016 року співробітники ФСБ запропонували йому співпрацювати. В обмін за «роботу» сказали, що можуть влаштувати його в поліцію на території окупованого Криму.

У квітні 2016 року Смородінов зустрівся зі співробітником ФСБ та отримав аркуші, на яких були фотографії людей, якими цікавилася спецслужба, громадянство, прізвище, ім’я та по батькові, місце реєстрації та проживання, серія та номер паспорта. Усі особи були громадянами України. Потрібно було зібрати більше інформації про цих осіб: стиль життя, коло знайомств, майно.

У майбутньому ці відомості могли бути використаними для вербування цих осіб, а можливо і їхнього фізичного знищення. За виконання завдань Смородінову обіцяли гроші.

У середині квітня 2016 року Смородінов повернувся в Україну. Завдання почав виконувати. Зокрема, особисто заходив на прохідну ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова», щоб спостерігати за визначеними людьми.

У липні 2016 року він отримав від представників ФСБ РФ чергове завдання: завербувати Івана Мамчура, який мешкав у Рівному. У випадку, якщо той відмовиться співпрацювати — вбити його.

Мамчур працював у СІЗО. За інформацією ЗМІ, він – колишній командир групи 3-го полку спецназу ГУР України.

Він відмовився співпрацювати. Олег Смородінов вбив його особисто 16 вересня 2016 року.

За результатами виконання кожного завдання Смородінов складав детальний звіт, який на оптичному диску передавав співробітнику ФСБ РФ. За що отримував кошти: за виконання останнього завдання він отримав 2000 доларів та 300 тис. російських рублів.

Смородінов сказав, що стріляючи у Мамчура, думав, що патрони холості, і ФСБ таким чином перевіряє його.

Колегія суддів у складі Святослава Рогозіна, Петра Денисюка та Оксани Крижової визнала винним Олега Смородінова у державній зраді та призначила покарання у вигляді 12 років позбавлення волі.

Адвокат Смородінова Олександр Негрей відмовився говорити з журналістом Бюро судової інформації та коментувати вироку суду.

UA: Рівне: зліва — пістолет, використаний у вбивстві, він залишався на місці злочину. Справа — карта центральної Москви, яку пан Смородинов витягнув з пам’яті. На ній позначено кафе, де, як він сказав, часто зустрічався з російськими кураторами.

Також у Рівненському міському суді розглядається справа, в якій Смородінову інкримінують умисне вбивство та незаконне поводження зі зброєю. Потерпілими у цьому провадженні є родичі вбитого Івана Мамчура.

Видання The New York Times опублікувало статтю під заголовком «Росія замовила вбивство, яке не мало сенсу. Потім найманець почав говорити» у березні 2019 року про вбивство у Рівному, коли в під’їзді будинку застрелили 37-річного працівника СІЗО Івана Мамчура.

Кореспондент видання поговорив з Олегом Смородіновим. Обвинувачений розповів, що орендував житло у тому ж будинку, де жила жертва, та спостерігав за ним. Смородінов сказав, що «замовник» загалом дав йому список із 6-ти жертв. Івану Мамчуру присвоїли кодове ім’я «троянда».

Підставою для вбивства Мамчура стала участь рівнянина в бойових діях у Грузії. Це «замовлення» вартувало 10 тисяч доларів, повідомив затриманий.

Журналіст додає, що із шестигодинної розмови зі Смородіновим він зрозумів, що той сподівається, що його обміняють на одного з десятків українців, ув’язнених у Росії.

Станом на 6 березня 2020 року Смородінов перебуває під вартою.