Суд утричі збільшив строк позбавлення волі для ДАІвців, які дозволили знущатися з водія бойовикам «ДНР». Але покарання вони вже відбули

ФОТО: SLAVPEOPLE.COM

Судді Донецького апеляційного суду збільшила строк позбавлення волі для колишніх працівників ДАІ, які спостерігали, як бойовики «ДНР» били та стріляли у водія. Однак міліціонери не будуть ув’язнені, оскільки вже відбули покарання.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Донецького апеляційного суду від 23 березня 2020 року.

Колегія суддів у складі Андрія Сєдих, Геннадія Гришина та Ростислава Гєрцика ухвалила збільшити строки позбавлення волі колишнім міліціонерам за статтею 367 Кримінального кодексу України («Службова недбалість»), однак засуджені вже вважаються такими, що відбули призначене покарання. Вимоги прокуратури визнати їх винними в участі в терористичній організації та перевищенні службових повноважень суд відхилив.

Вироком Дружківського міського суду від 17 вересня 2015 року колишні ДАІвці Юрій Нетреба та Олег Катрющенко були засуджені до одного року та одного місяця позбавлення волі кожному за службову недбалість. Також суд виправдав їх щодо перевищенні службових повноважень та участь у терористичній організації.

Дивилися, як у водія стріляють

За матеріалами досудового розслідування, обвинувачені на момент вчинення злочину, працювали інспекторами ДАІ в Дружківці Донецької області. У травні 2014 року місто було під контролем бойовиків «ДНР». ДАІвці Нетреба та Катрющенко 28 травня зупинили автомобіль ВАЗ 21061 під керуванням Олександра Купенка. Разом із міліціонерами був ще один правоохоронець, матеріали щодо якого виділені в окреме кримінальне провадження.

Між міліціонерами та водієм виник конфлікт через те, що останній не визнавав провину в адміністративному правопорушенні. У цей час біля них зупинився автомобіль Nissan, з якого вийшли двоє озброєних осіб, які наразі оголошені в розшук за участь у незаконному збройному формуванні.

Ці особи стали на сторону міліціонерів у конфлікті та почали бити водія. Правоохоронці в цей час стояли поруч і спостерігали. Невдовзі на місце події приїхали ще п’ятеро чоловіків, одягнених у камуфляжну форму, троє з яких були озброєні. Вони вимагали від водія, щоб той вийшов з автомобіля. Врешті конфлікт дійшов до того, що один із них вистрілив у водія з пістолета та поранив його в руку.

Водій Олександр Купенко вийшов з авто та намагався втекти. Тоді в нього вистрілили ще два рази, поранивши його в стегно. Надалі озброєні люди затягнули водія в машину та відвезли до приміщення відділу ДСО, де знаходився штаб «ДНР», звідки потім чоловіка забрала «швидка».

Недоведена участь

Крім службової недбалості, згідно обвинувального акту, міліціонерам інкримінували участь у терористичній організації, що виражалося в співпраці з бойовиками, які на той час контролювали місто.

В апеляційній скарзі прокурор стверджував, що суд першої інстанції безпідставно виправдав ДАІвців за статтею 258–3 ККУ (участь у терористичній організації) та 365 (перевищення службових повноважень), а за службову недбалість призначив занадто м’яке покарання.

Судді апеляційної інстанції дослідили матеріали провадження. Виявилося, що в суді першої інстанції були допитані 8 свідків, які не бачили, щоб ДАІвці застосовували насильство до водія, а тому й були зняти обвинувачення в перевищенні службових повноважень. Однак Дружківський суд перекваліфікував статтю на службову недбалість через те, що міліціонери не припинили насильство, яке застосовували до водія інші озброєні люди.

Звільнення за «законом Савченко»

Також колегія апеляційного суду погодилася з виправданням обвинувачених в участі в терористичній організації через брак доказів. А знайомство та спілкування з бойовиками не означає, що міліціонери самі входили до їх числа.

Обвинувачені ДАІвці не визнали себе винними. У суді першої інстанції вони пояснили, що в бійку не втручалися, оскільки боялися за своє життя.

Отже, апеляційний суд змінив вирок Дружнівського суду, збільшивши строк позбавлення волі для колишніх міліціонерів до 3 років та 9 місяців кожному. Однак, вони вважаються такими, що вже відбули покарання, згідно з так званим «законом Савченко». Вирок набрав законної сили з момент його проголошення.