Суд відмовився повертати на службу ексзаступника начальника штабу Повітряних Сил, який фігурує у кримінальних провадженнях

Олександр Астахов під час судового засідання у Сьомому апеляційному адміністративному суді, 26.02.2020. Фото: Віталій Павловський

Суд у Вінниці відмовився поновлювати на посаді колишнього першого заступника начальника штабу Командування Повітряних Сил Збройних Сил України Олександра Астахова. Раніше Астахов став фігурантом двох кримінальних проваджень: про розповсюдження інформації з обмеженим доступом та недостовірне декларування.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду від 3 березня 2020 року.

Олександр Астахов подав позов до суду з вимогою скасувати наказ Міністра оборони України від 10.09.2019 №515, яким його звільнено з посади першого заступника начальника штабу Командування Повітряних Сил Збройних Сил України; скасувати наказ командира військової частини від 23.09.2019 №182 щодо виключення Астахова із списків особового складу. Також полковник вимагав поновлення на колишній посаді. Позовні вимоги обґрунтовував тим, що звільнення відбулося під час його відпустки.

Олександр Астахов під час служби. Фото: прес-служба командування Повітряних сил Збройних сил

Як встановив суд, 6 травня 2019 року Астахов подав рапорт на звільнення.  У рапорті полковник вказав, що претензій до командування частини та Міністерства оборони не має. Цього ж дня його викликали на бесіду, під час якої він підтвердив свої наміри. Після цього документи на звільнення направили до Департаменту кадрової політики Міністерства оборони України.

У середині травня документи повернулися без позитивного рішення у Міністерстві оборони.

У серпні пакет документів повторно направили з частини до Кадрового центру. У вересні 2019 року наказом міністра оборони Астахова врешті звільнили зі служби.

Полковник вважав протиправним повторне направлення документів, однак судді вирішили, що Астахов мав засвідчити своє бажання проходили службу. Оскільки він цього не зробив, то керівництво частини мало право знову звернутися до Кадрового центру.

Також Олександр Астахов стверджував, що на момент звільнення перебував у відпустці. Однак судді з’ясували, що на момент виключення полковника з числа особового складу, він уже повернувся з відпустки.

Олександр Астахов під час судового засідання у Сьомому апеляційному адміністративному суді, 26.02.2020. Фото: Віталій Павловський

Отже, колегія суддів Сьомого апеляційного адміністративного суду відмовила у задоволенні вимог Олександра Астахова.

Нагадаємо,

  • У березні 2019 року в службовому кабінеті та вдома у першого заступника начальника штабу Повітряних Сил ЗСУ Олександра Астахова співробітники військової контррозвідки Служби безпеки України провели обшук. За даними матеріалів досудового розслідування, полковник Астахов незаконно скопіював на власний ноутбук інформацію з обмеженим доступом. Крім того у військового знайшли «Сберегательную книжка Сбербанка России» із вкладом на суму 2 мільйони рублів. Рахунок був відкритий 15 лютого 2014 року в місті Брянську (РФ).