Суд звільнив від відповідальності чоловіка, якого співробітники ФСБ силою примушували до співпраці

Українець, якого ФСБ намагалася погрозами змусити до співпраці. Фото: СБУ

У 2016 році українець намагався проїхати в Крим з материкової України до своєї родини. Він опинився у полі зору російської спецслужби, які застосували фізичну силу та психологічний тиск, щоб змусити чоловіка до співпраці.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Херсонського міського суду від 11 березня 2020 року.

За матеріалами провадження, громадянин України після окупації Криму Росією постійно відвідував півострів, оскільки там мешкає його родина. У 2016 році при спробі в’їхати на окуповану територію АРК через пункт пропуску «Джанкой» на власному автомобілі марки Hyundai, автомобіль був обшуканий співробітниками прикордонної служби РФ. У ході обшуку нічого виявлено не було. Після обшуку йому відмовили у в’їзді.

Наступного дня чоловік пішки намагався потрапити до Криму, але його знову зупинили прикордонники. Після цього його запросили пройти в окремий модуль до співробітника Федеральної служби безпеки Російської Федерації.

ФСБшник повідомив, що чоловіка підозрюють у терористичній діяльності. І запропонував співробітництво на користь Росії в обмін на безперешкодне відвідування території Криму. Українець погодився. Після чого він декілька разів відвідував півострів.

30 вересня 2016 року російські прикордонники вивели чоловіка із загального пасажиропотоку та доставили до вагончика ФСБ. Там знаходилися троє офіцерів у формі капітана та двох майорів, які не представлялися та почали бити затриманого, зокрема, по голові. Погрожували застосувати тортури та навіть вбити чоловіка.

Під час цього знову пропонували негласне співробітництво в інтересах Федеральної служби безпеки Російської Федерації. Затриманий погодився й підписав зобов’язання про конфіденційне співробітництво.

Після згоди співробітники ФСБ підготували завдання по збору інформації про членів ДУК «Правий сектор» та кримськотатарського батальйону «Аскер».

Однак чоловік, повернувшись на материкову Україну, більше не їздив до Криму та повідомив про те, що сталося СБУ. Було відкрито кримінальне провадження за ст. 14 (готування до злочину) та 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Херсонський міський суд звільнив від відповідальності чоловіка.

«ФСБшники заставили меня написать ложный донос на «Правый сектор», о якобы готовящихся терактах в Крыму. После этого они меня заставили подписать подписку о сотрудничестве с ФСБ, пригрозили, что опубликуют мои заявления в случае отказа, и будут кошмарить мою семью, которая проживает в Крыму», — розповідав чоловік співробітникам СБУ.

  • Затриманого на Волині чоловіка, якому інкримінують створення в Україні агентурної мережі воєнної розвідки РФ, взяли під варту з правом внесення застави у розмірі 630 тисяч 600 гривень. Йому оголосили підозру в державній зраді.