Судовий процес у справі MH-17. Найголовніше з першого дня слухань

Акція родичів загиблих пасажирів рейсу MH17 біля посольства Росії у Гаазі. 8 березня 2020 року. Фото: hromadske

У Нідерландах розпочався відкритий судовий процес у справі катастрофи Boeing 777 рейсу MH-17 «Малазійських авіаланій», який був збитий у Донецькій області 17 липня 2014 року. Перше з низки судових засідань відбулося 9 березня 2020 року. Читайте найголовніше, що стало відоме під час першого слухання.

«Боїнг-777», який направлявся з Амстердаму в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року в Донецькій області. Загинули 298 людини.

За версією Міжнародної слідчої групи, літак був збитий ракетою, випущеної з установки «Бук» російського виробництва та доставленої в Україну з Росії, а сама установка належала бригаді ПВО, яка базується в Курську (РФ). Офіційна Москва заперечує всі звинувачення.

Засідання, яке відбулося 9 березня — підготовче. Колегія суддів у складі Хендріка Стейнгаюса, Дагмар Костер та Хелен Керстенс-Фокенс, з’ясовувала учасників процесу.

У справі 9 адвокатів представляють інтереси родичів 298 людей, які загинули. Потерпілими визнано 244 людини. 84 родичів загиблих будуть вимагати матеріальної компенсації.

Акція родичів загиблих пасажирів рейсу MH17 біля посольства Росії у Гаазі. 8 березня 2020 року. Фото: hromadske

Кого судять

Міжнародна слідча група продовжує працювати. Це означає, що у подальшому обвинувачених може стати більше. Однак наразі це чотири людини:

— колишній полковник ФСБ Росії Ігор Гіркін (Стрелков). На момент катастрофи він був керівником «збройних сил» так званої «ДНР»;

— колишній російський військовий Олег Пулатов. На момент катастрофи він був командиром 2 відділу «ГРУ ДНР»;

— росіянин Сергія Дубинський. У липні 2014 року очолював «ГРУ ДНР», повністю або частково підконтрольне російському ГРУ; за даними Bellingcat, вранці 18 липня 2014 року, тобто на наступний день після падіння літака, він розмовляв з Гіркіним — вони обговорювали евакуацію ракетної установки «Бук», з якої був збитий «Боїнг», назад до Росії;

— громадянин України Леонід Харченко. Як і інші обвинувачені, давав вказівки щодо використання установки «Бук».

Обвинувачені у справі MH-17. Зліва направо: Ігор Гіркин, Сергій Дубинский, Олег Пулатов, Леонід Харченко

Фізично ніхто з них не затриманий, їх судять заочно.

Росія в судовому процесі

У судовому процесі беруть участь захисники обвинуваченого Пулатова. Представники юридичної компанії Sjöcrona van Stigt — авторитетної гаазької юридичної компанії, що спеціалізується на кримінальному праві, повідомили, що вони за контрактом представляють інтереси Олега Пулатова. Їм допомагає росіянка Єлєна Кутіна, представниця юридичної компанії з Москви. Кутіна передала письмову заяву Пулатова про те, що він не має стосунку до злочину.

Як передає проект «Ґрати», захист Пулатова вимагає пояснень чому Україна не закрила авасполучення над Донбасом. Адвокати називають це питання недослідженим, отже і розслідування проведене неповно.

Прокурор відповів, що це питання за рамками саме цього судового процесу.

Як шукали обвинувачених

Гіркін. Як встановила колегія суддів, прокуратура Нідерландів зробила все можливе, щоб вручити повістки обвинуваченим та викликати їх в суд. Однак повістку отримав та бере участь у процесі тільки Пулатов. Інші обвинувачені переховуються від слідства, розраховуючи, що Росія не видасть їх.

Наприклад, Ігор Гірків у соцмережах заявив, що не вважає себе причетним до катастрофи, а тому на засідання не поїде.

Росіянин Сергій Дубинський не боїться судового процесу. Суддя повідомив, що він відповідав на дзвінки представників правоохоронних органів, однак заперечував, що це саме він. Незважаючи на це, його голос впізнали. Пізніше у соцмережі Дубинський написав, що не суд не приїде.

Фото Сергія Дубинського, яке оприлюднила поліція Нідерландів

Сергій Дубинський прокоментував журналістам проєкту Донбас.Реалії озвучені слідством обвинувачення.

«Представлені СБУ дані телефонних переговорів змонтували за декілька днів. Маршрут нібито пересування «Бука» не витримує ніякої критики (це ніби ви б їхали на авто з Києва до Чернігова через Вінницю). «Бук» не може здійснювати захоплення цілі без комплексу», – відповів він через соціальну мережу Facebook.

Оприлюднені раніше аудіозаписи, на яких, за даними СБУ, Дубинський обговорює транспортування установки “Бук”, він не прокоментував.

У спілкуванні з журналістами Дубинський додав, що не вірить у те, що його зможуть притягти до відповідальності у справі MH17, а також повідомив, що не збирається більше повертатися на Донбас.

Що стосується українця Леоніда Харченка, то він переховується на окупованій території України.

Прокурор: Росія заважала слідству

Прокурор Вард Фердинандуссе, виступаючи в суді, розповів, що розслідування було дуже важким. Складність полягала в тому, що місце злочину знаходиться на окупованій території. Прокурор заявив, що РФ активно протидіяла розслідуванню, передає кореспондент видання «Ґрати».

Трансляцію засідання можна подивитися за посиланням нижче: