У Криму «суд» заарештував трьох з чотирьох кримських татар, затриманих ФСБ в Бахчисараї

Сейтумер Сейтумеров Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму «Київський районний суд» Сімферополя 12 березня заарештував на два місяці – до 10 травня – трьох з чотирьох кримських татар, затриманих 11 березня ФСБ за підозрою в нібито участі в організації «Хізб ут-Тахрір». Ще одного затриманого, який має серйозне захворювання серця, «суд» відправив на такий же термін під домашній арешт.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

За інформацією активістів, судові засідання проходили по кожному із затриманих у відкритому режимі. Однак у зв’язку з тим, що зал засідань був дуже маленьким, на них змогли потрапити тільки родичі.

Осман Сейтумеров Фото: Facebook Крымская солидарность

За підсумками засідань «суд» задовольнив клопотання слідчого і заарештував до 10 травня братів Сейтумера і Османа Сейтумерових, а також Рустема Сейтемеметова.

Рустем Сейтмеметов Фото: Facebook Крымская солидарность

При цьому стосовно четвертого затриманого Амета Сулейманова, у якого діагностовано серйозне хронічне захворювання серця, слідчий клопотав про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Амет Сулейманов і адвокат Ліля Гемеджі Фото: Facebook Крымская солидарность

«Суд» підтримав клопотання і відправив Амета Сулейманова під домашній арешт до 10 травня. На нього накладено ряд обмежень: заборона спілкуватися зі сторонніми, крім співробітників правоохоронних органів, аварійно-рятувальних організацій, адвокатів, співробітників ФСВП, заборонено виходити за межі двору. Раз з місяць в супроводі силовиків він може відвідувати лікаря для консультації. Йому наділи електронний браслет для контролю переміщень.

Нагадаємо:

  • 11 березня в окупованому Криму після обшуків в Бахчисараї і Бахчисарайському районі затримані четверо кримських татар: Амет Сулейманов, Сейтумер Сейтумеров, Осман Сейтумеров, Рустем Сейтмеметов, яких ФСБ підозрює в нібито участі в діяльності в організації «Хізб-ут-Тахрір», забороненої в Росії. Крім того, колишнього активіста «Кримської солідарності» Сейтумера Сейтумерова, який ще в 2018 році виїхав з Криму до Києва, де працює ведучим на кримськотатарському телеканалі ATR, ФСБ підозрює в нібито організації діяльності осередку «Хізб-ут-Тахрір».
  • ФСБ стверджує, що затримані в окупованому Криму кримські татари, жителі Бахчисарая нібито входять в осередок організації «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною і заборонена. Стосовно затриманих порушені кримінальні справи.
  • Прокуратура АРК і Головне управління Нацполіції в АРК і Севастополя відкрили кримінальне провадження за фактом проведення окупантами незаконних обшуків в будинках кримських татар у Бахчисараї та Бахчисарайському районі, а також кримінальне провадження за фактом незаконного затримання чотирьох кримських татар, мешканців Бахчисараю.