Верховний суд переглядатиме справу засудженого за держзраду Василя Ганиша

Василь Ганиш після засідання Київського апеляційного суду 2 грудня 2019 року Фото: investigator.org.ua

Верховний суд відкрив касаційне провадження на вирок Дніпровського районного суду Києва та ухвалу Київського апеляційного суду, якими колишнього депутата Верхової Ради Криму Василя Ганиша засуджено на 12 років позбавлення волі за державну зраду.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Касаційного кримінального суду від 10 березня 2020 року.

Касаційний кримінальний суд уже витребував матеріали кримінального провадження щодо Василя Ганиша із суду першої інстанції.

Дніпровський районний суд 19 листопада 2018 року визнав доведеними пред’явлені обвинуваченням епізоди та ухвалив вирок, яким покарав колишнього депутата АРК Василя Ганиша позбавленням волі на 12 років. У строк зараховано майже 9 місяців перебування Ганиша під вартою під час досудового розслідування із розрахунку «день за два».

Захист подав апеляційну скаргу на вирок. Через кілька місяців повторного дослідження доказів, колегія суддів Київського апеляційного суду вирішила залишити вирок першої інстанції без змін.

Перед тим, як колегія суддів на чолі з Василем Полосенком направилася до нарадчої кімнати, Василь Ганиш промовив останнє слово. Він заявив, що не вважає себе винним у державній зраді, розповів про порушення своїх прав та про те, що скарга на його незаконне затримання подана до Європейського суду з прав людини. Василь Ганиш зазначив, що має серйозні проблеми зі здоров’ям, а тому вважає свій вирок фактично «смертним».