Верховний суд підтвердив покарання 5 років позбавлення волі для жінки, яка повідомляла бойовикам про пересування української армії

Касаційний кримінальний суд

Верховний Суд залишив у силі покарання засудженій за сприяння діяльності терористичної організації «ЛНР». Жінці, яка інформувала бойовиків про пересування української армії, суд призначив покарання у вигляді 5 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на пресслужбу Верховного суду.

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду 17 березня 2020 року залишив без задоволення касаційні скарги прокурора та захисника засудженої до покарання у вигляді позбавлення волі на 5 років без конфіскації. Жінка у лютому − березні 2017 року інформувала бойовиків так званої Народної міліції «ЛНР» про місце дислокації та маршрути переміщення військової техніки сил АТО і Збройних сил України.

За вироком Новоайдарського районного суду Луганської області від 12 квітня 2019 року жінку визнано винною у посяганні на територіальну цілісність України (ч. 2 ст. 110 ККУ) та в участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 258–3 ККУ). Призначено остаточне покарання за сукупністю злочинів — 5 років ув’язнення, без конфіскації майна, яке є її власністю.

Луганський апеляційний суд ухвалою від 1 серпня 2019 року вирок першої інстанції змінив: скасував вирок у частині визнання її винною за статтею 110 ККУ. Однак покарання не було змінено.

За матеріалами провадження, жінка не менше 16 разів дзвонила бойовикам та повідомляла про про дислокацію і рух військової техніки Збройних Сил України в районі населеного пункту Трьохізбенка Новоайдарського району Луганської області.

У строк позбавлення волі зараховано три з половиною місяці, коли засуджена перебувала під вартою до набрання вироком законної сили із розрахунку «день за два».

  • Верховний Суд залишив без змін покарання у вигляді 12 років позбавлення волі так званому голові верховного суду «ДНР» Едуарду Якубовському. Вирок заочний, покарання почне діяти з моменту фактичного затримання засудженого.