З двома мільйонами рублів та без підозри. Колишній заступник начальника штабу Повітряних Сил оскаржує своє звільнення

Олександр Астахов під час судового засідання у Сьомому апеляційному адміністративному суді, 26.02.2020. Фото: Віталій Павловський

Перший заступник начальника штабу Повітряних Сил ЗСУ Олександр Астахов через суд намагається скасувати наказ про своє звільнення. Минулого року він став фігурантом кримінального провадження за «кіберстаттею» щодо незаконного розповсюдження інформації з обмеженим доступом. Давати покази у справі полковник відмовився. Не коментує також і два мільйони рублів на рахунку в «Сбербанку».

Про це повідомляє Бюро судової інформації.

У березні 2019 року в службовому кабінеті та вдома у першого заступника начальника штабу Повітряних Сил ЗСУ Олександра Астахова співробітники військової контррозвідки Служби безпеки України провели обшук. За даними матеріалів досудового розслідування, полковник Астахов незаконно скопіював на власний ноутбук інформацію з обмеженим доступом.

 

Вилучені документи

Вдома у полковника знайшли кілька десятків документів, частина з яких, за матеріалами провадження, мала гриф обмеження доступу «таємно».

Вилучені речі та документи арештовані судом як речові докази у кримінальному провадженні.

Крім того у військового знайшли «Сберегательную книжка Сбербанка России» із вкладом на суму 2 мільйони рублів. Рахунок був відкритий 15 лютого 2014 року в місті Брянську (РФ). Книжку арештували пізніше у кримінальному провадженні щодо недостовірного декларування.

Обшук проводили в рамках досудового розслідування злочину, який було кваліфіковано за частиною 1 статті 361–2 Кримінального кодексу України («Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації»).

Стаття передбачає покарання у вигляді штрафу в розмірі 17 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до 2 років.

Стаття відноситься до групи кіберзлочинів, а не до злочинів проти національної безпеки України. Досудове розслідування проводить вінницька поліція.

На даний момент полковнику Астахову не оголошували підозру. Про це БСІ дізналося з відповіді на інформаційний запит від військової прокуратури Вінницького гарнізону Центрального регіону України, яка процесуально керує розслідуванням. Відповідь підписана військовим прокурором Андрієм Глумаковим.

У відомстві зазначають, що наразі слідство не має достатніх доказів для оголошення підозри. Правоохоронці проводять низку слідчих та процесуальних дій для перевірки отриманих доказів та встановлення нових обставин. Для цього призначені судові експертизи, частина з яких уже триває.

 

Звільнити не можна поновити

За результатами службового розслідування Олександра Астахова відразу не звільнили та не відсторонили від посади: керівництво Повітряних Сил притягнуло його до дисциплінарної відповідальності — оголосило сувору догану за порушення режиму секретності та позбавили доступу до державної таємниці.

Наказ № 515 про його звільнення з посади і ЗСУ Міністр оборони України підписав 10 вересня 2019 року.

Після звільнення Астахов оскаржив наказ про винесення йому суворої догани й суд його задовольнив. Але доступ до державної таємниці Астахов не поновив — адже він уже був звільнений.

Полковник подав ще один позов до Вінницького окружного адміністративного суду, щоб повністю скасувати наказ командувача що, у результаті, призвело б до поновлення доступу до державної таємниці. У задоволенні позову суд відмовив. Наразі справа переглядається в апеляції.

Олександр Астахов під час судового засідання у Сьомому апеляційному адміністративному суді, 26.02.2020. Фото: Віталій Павловський

Журналіст Бюро судової інформації поцікавився в адвоката полковника — Михайла Козачука для чого його звільненому клієнту доступ до секретних документів.

«Фактично, позбавлення його доступу до державної таємниці унеможливило виконання ним обов’язків. І там стоїть питання в комплексі про те, що це було одним з елементів того, щоб він звільнився», — сказав адвокат Козачук.

Наразі в суді розглядається провадження про відновлення полковника на посаді першого заступника начальника штабу Повітряних сил ЗСУ.

«Оскаржується наказ про звільнення, оскільки він не виявляв бажання звільнятися», — говорить адвокат. — «Скористалися рапортом, який він написав раніше. Він писав, але його не звільнили по тому рапорту. А потім у потрібний момент його використали».

Михайло Козачук також повідомив, що слідством у кримінальній справі ще не встановлено чи були арештовані документи секретними. Додав, що його клієнт відмовився від будь-яких показів слідству в кримінальній справі.

 

Кваліфікація: «Декларування недостовірної інформації»

Зазначимо, що походження двох мільйонів російських рублів на рахунку в «Сбербанке России», відкритому у відділенні в Брянську напередодні збройної агресії РФ проти України, чомусь не зацікавило українські спецслужби та антикорупційні органи. Ці кошти в іноземному банку полковник не декларував. Вони з’явились у його декларації, лише в січні 2020 року, тобто, через чотири місяці після звільнення Астахова зі служби. Походження цих коштів Астахов не коментує. Очільник громадської організації «Ревізія влади» Віталій Павловський після одного із судових засідань намагався поговорити з Астаховим, однак той спілкуватися не схотів.

Опубліковано Vitaly Pavlovsky Середа, 26 лютого 2020 р.

З судового реєстру дізнаємося, що розслідується також кримінальне провадження за статтею 366–1 ККУ («Декларування недостовірної інформації») — Астахов не вказував два мільйони рублів у своїх деклараціях за попередні роки.

Це провадження об’єднали з кваліфікованим раніше за статтею 361–2 ККУ.

Отже, наразі маємо відкрите кримінальне провадження за «кіберстаттею» та «недостовірним декларуванням», у якому фігурує ексзаступник начальника штабу Повітряних сил ЗСУ, що природньо викликало великий суспільний резонанс.

Однак упродовж майже року досудового розслідування підозрюваного в справі немає. У військовій прокуратурі прокуратурі прямо визнають, що доказів у слідства недостатньо.

Водночас маємо дуже цікаву ситуацію із 2 мільйонами рублів на рахунку, який заступник начальника штабу Повітряних сил ЗСУ відкрив на території країни за, фактично, 5 днів до початку збройної агресії цієї країни проти України. Кошти невідомого походження військова посадова особа вищого офіцерського складу воюючої країни не декларував. Тож слідкуємо надалі за розслідуванням досудових проваджень та спробою Астахова поновитися на службі.