Заблокована судова реформа: пояснюємо рішення Конституційного суду

У свіжому подкасті Бюро судової інформації розповідаємо про останні “кримські” справи і пояснюємо рішення Конституційного суду, який визнав закон про судову реформу Зеленського неконституційним.

  • Конституційний Суд України  ухвалив рішення щодо закону, який запроваджував новий етап судової реформи. Президент Зеленський ініціював закон у серпні минулого року, а в жовтні парламент вже його ухвалив. Верховний Суд  поставив під питання конституційність закону перед КС.

Нагадаємо, Закон запроваджував такі три зміни в системі правосуддя:

-зменшення кількості суддів Верховного Суду з 200 до 100;

-створення Етичної комісії (ЕК), до якої мали входити міжнародні експерти і яка мала б повноваження ініціювати звільнення недоброчесних членів Вищої ради правосуддя (ВРП) – головного органу суддівського врядування, відповідального за покарання суддів, а також проводити дисциплінарні розслідування щодо суддів ВС;

-припинення повноважень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС – ще одного органу суддівського врядування, відповідального за добір нових суддів і кваліфікаційне оцінювання чинних) і добір нового складу ВККС на відкритому конкурсі – до Конкурсної комісії (КК) мали входити міжнародні експерти. Отже, КС всі ці зміни визнав неконституційними. Про це розповіла експертка Центру протидії корупції Галина Чижик.

  • Так званий Слідчий комітет РФ в анексованому Криму відкрив кримінальне провадження проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова. А у Нижньогірському районі Криму російська поліція вручає застереження кримським татарам про неприпустимість участі в несанкціонованих акціях у період з 1 по 5 травня 2020 року.
  • Розповідаємо, як проходять засідання у «справах Хізб ут-Тахрір»: в Південному Окружному Військовому суді м Ростов-на-Дону відбулося судове засідання  по другій бахчисарайській групі;
  • продовжили арешт і фігурантам Білогірської групи;
  • продовжили до середини червня арешт 18 фігурантам другої сімферопольської групи;