Антикорупційний суд звернув у дохід держави 80 мільйонів, які внесли як заставу за екснардепа Максима Микитася

Максим Микитась. Фото: file.liga.net

Вищий антикорупційний суд звернув у дохід держави 80 мільйонів гривень, що були внесені в якості застави за колишнього народного депутата, експрезидента державної корпорації «Укрбуд» Максима Микитася. Він підозрюється НАБУ в організації заволодінні коштами на будівництві житла для Національної гвардії.

Про це йдеться у повідомленні на сайті судової влади України.

У п’ятницю, 3 квітня, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду частково задовольнив клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) і ухвалив звернути у дохід держави та зарахувати до спеціального фонду Державного бюджету України заставу, внесену заставодавцем за колишнього президента державної корпорації «Укрбуд» у розмірі 80 млн гривень.

Пресслужба САП повідомила, що заставу стягнули, бо підозрюваний Микитась порушив свої обов’язки як підозрюваного.

Окрім цього, слідчий суддя обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 100 млн гривень. На підозрюваного покладено ряд обов’язків: прибувати до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за кожною вимогою; не відлучатися з населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає або перебуває без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи; утриматися від спілкування з іншими підозрюваними у вказаному кримінальному провадженні; утриматися від спілкування зі свідками; здати на зберігання паспорт та інші документи для виїзду за кордон; носити електронний засіб контролю. Строк дії обов’язків до 14 травня 2020 року.

Колишній народний депутат та експрезидент державної корпорації «Укрбуд» підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 27, частиною п’ятою статті 191 Кримінального кодексу України.

За версією слідства, ГУ Нацгвардії України та компанія-забудовник «Укрбуд» уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс. Натомість, Нацгвардія мала отримати там 50 квартир та 30 паркомісць. Проте, у 2016–2017 роках, сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилась від квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку на околиці Києва. Як встановила проведена експертиза, вартість квартир на околиці на 81 635 448 грн менша за ту, в яку оцінили квартири на Печерську.