Бориспільські слідчі не дали експортувати тканину в Китай, бо вважали, що з неї можна шити медичні маски

Рулони тканини білого кольору мали летіти в Китай, однак були зупинені слідчими Бориспільського відділу поліції. Правоохоронці вважали, що з тканини можна пошити медичні маски. Однак суд не став арештовувати товар.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Бориспільського міськрайонного суду від 1 квітня 2020 року.

Суд встановив, що 27 березня 2020 року на вантажному терміналі аеропорту «Бориспіль» було оформлено авіанакладну на розміщення вантажу на складі тимчасового зберігання, а саме: тканину білого кольору. Поліцейські вважають, що цю тканину можливо використовувати для пошиття медичних масок.

На складі було розміщено 64 місця, загальною вагою 15 872 кг. Відправником даного вантажу є ТОВ «Водолій Вуд». Підприємство зареєстроване в Івано-Франківську, основна діяльність — оптова торгівля текстильними товарами. Даний вантаж мав відправитись літаком до Китаю.

Того ж дня, коли була оформлена авіанакладна, слідчі вилучили 64 палети з рулонами тканини білого кольору. Тканину правоохоронці визнали речовим доказом у кримінальному провадженні за статтею 367 КК України (службова недбалість). Та передали її для тимчасового відповідального зберігання старшому прийомоздавальнику вантажного терміналу аеропорту «Бориспіль».

Слідчий просив суд арештувати вилучену тканину, посилаючись на те, що Кабмін обмежив експорт товарів протиепідемічного призначення, визначивши перелік тих, які експортувати не можна. Варто зазначити, що тканини у цьому переліку немає.

Представник підприємства заперечив проти арешту тканини та подав сертифікат виробника, в якому було зазначено, що дані тканини використовуються в меблевій, легкій будівельній промисловості та сільському господарстві. Крім того, рішенням Кабміну обмежено експорт товарів, а дана продукція є лише сировиною.

Суддя, послухавши доводи сторін, вирішив, що тканини не підпадають під заборону експорту товарів визначених рішенням Кабінету Міністрів України від 11.03.2020, а також зазначена тканина не відноситься до такої, із якої можливе пошиття медичних масок. Тому клопотання слідчого не було задоволено.