Прокуратура має відмовитися від від угоди з Павловським та перекваліфікувати обвинувачення — Євгенія Закревська

Ігор Павловський — експомічник колишнього народного депутата Миколи Паламарчука. За версією слідства, Павловський був одним із тих, хто знайшов або запропонував виконавців нападу на Гандзюк. Він пішов на угоду зі слідством і мав дати викривальні покази стосовно організаторів злочину, однак угоду не виконує. Відтак, угода має бути переглянута, як і кваліфікація обвинувачення Павловського.

Про це адвокат потерпілої сторони Євгенія Закревська повідомила у коментарі Бюро судової інформації.

«По Павловському було заплановано певний комплекс дій. І якщо він не виконує умови угоди, а він так до цього часу і не виконав умови угоди, то мала бути відмова від угоди з ним, перекваліфікація і так далі. Цього всього нічого не зроблено. В нас наступне засідання по Павловському 4 травня. І щодо цього засідання Симоненко (Олексій Симоненко, заступник генерального прокурора, – ред.) прокоментував: ну суд же ж його відкладає. Це не те, що нереалізація якоїсь стратегії, а самоусунення», – сказала Закревська.

Ігор Павловський, фото: slidstvo.info

За підозрою у співорганізації нападу на Катерину Гандзюк Павловського затримали 12 листопада минулого року. Після півроку слідчих дій у квітні 2019 року Павловському пом’якшили підозру: з організації злочину — на приховування. За це, нібито, Павловський мав дати цінні свідчення у справі. Невдовзі його відпустили під домашній арешт. Після угоди зі слідством Павловський почав ігнорувати судові засідання.

27 квітня 2020 року Офіс генерального прокурора раптово завершив розслідування нападу на Катерину Гандзюк, хоча слідство мало ще три місяці.

Представниця потерпілої сторони Закревська говорить, що комплекс слідчих дій не був реалізований не через те брак часу на досудове розслідування. А, фактично, прокуратура від нього відмовилася.

Адвокат вважає, що такі дії прокуратури свідчать про роботу саме в інтересах підозрюваних.

«Я не бачу тут інших причин, як якісь підкилимні домовленості безпосередньо з підозрюваними. Тому що захист постійно саме так і говорив: передайте справу до суду зараз. Не треба збирати далі ніяких доказів. Передавайте справу до суду зараз. В принципі, це зараз і зроблено», — сказала Євгенія Закревська.

Нагадаємо:

  • 27 квітня було завершено досудове розслідування у провадженні щодо нападу на Катерину Гандзюк. Голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера у прокуратурі називають замовником нападу. Він, а також помічник-консультант депутата цієї ж ради Олексій Левін разом з адвокатами повідомлені про завершення слідства і можуть ознайомитися з матеріалами провадження.
  • Завершення розслідування викликало акцію протесту під Офісом Президента. Активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» вимагали звільнення генпрокурорки Ірини Венедіктової.
  • Євгенія Закревська про справу Гандзюк: «Абсурд, коли добровільно прокуратура відмовляється дозбирати докази».
  • Детально про те, чому завершення слідства у справі Гандзюк схоже на «злиття» — у сюжеті Центру журналістських розслідувань.