На адмінкордоні з Кримом ФСБ РФ викрала українського прикордонника – СБУ

На адміністративному кордоні з Кримом ФСБ РФ затримала молодшого сержанта Держприкордонслужби України. Представники російських спецслужб, використовуючи насильство і тортури, намагалися змусити українця зізнатися у нібито умисному перетині адмінкордону з півостровом.

Як повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на пресцентр СБУ, ФСБ намагалася завербувати українця для отримання інформації з організації бойових чергувань підрозділами Держприкордонслужби.

«Після «вибивання» і відеофіксації зізнань у нібито перетині кордону представники РФ доставили українського військовослужбовця до контрольного пункту «Каланчак», – йдеться в повідомленні.

СБУ рекомендує утриматися від поїздок в РФ і на тимчасово окуповані території. Також у відомстві нагадали, що відповідно до ч.2 ст.111 Кримінального кодексу України від кримінальної відповідальності звільняються громадяни, які на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників не здійснювали жодних дій і добровільно заявляли органам державної влади про свій зв’язок із ними і про отримане завдання.

  • 15 квітня 2020 року ФСБ РФ заявила про затримання в Криму учасників «української розвідувально-диверсійної групи», в яку нібито входила «російська військовослужбовець, підозрювана у видачі державної таємниці» і громадянин України, якого підозрюють у «здійсненні шпигунської діяльності за завданням української спецслужби». За інформацією російського відомства, порушено кримінальні справи «про державну зраду і шпигунство».
  • Повідомлялася також, що жінці було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, а чоловік поміщений під варту. Запобіжний захід учасникам «української розвідувально-диверсійної групи» обрав «голова Київського районного суду» Андрій Долгополов, щодо якої Генеральна прокуратура України також розслідує кримінальне провадження за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).