Переселенка з Донбасу розчарована рішенням суду про лише 50 тис грн компенсації за зруйноване житло внаслідок агресії РФ

Ілюстраційне фото: sich-pravo.org

Переселенка Ніна Панфілова з окупованого Шахтарська Донецької області розчарована рішенням Верховного Суду, який 25 березня частково задовільнив її касаційну скаргу та зобов’язав державу сплатити їй компенсацію у розмірі лише 50 тис грн за квартиру, зруйновану внаслідок російської агресії на Донбасі. У своїй постанові Суд також вказав на відсутність в законодавстві України механізму компенсації за зруйноване або пошкоджене майно. Суди попередніх інстанції приймали рішення не на користь 67-річної постраждалої.

Постанова Верховного Суду уже набрала чинності та оскарженню не підлягає, повідомляє громадська організація «Правозахисна група «СІЧ», юристи якої захищали у суді права вимушеної переселенки.

Ніна Панфілова з Шахтарська – одна з тисяч переселенців, чиє житло було ущент зруйноване внаслідок збройної агресії РФ. У ніч з 2 на 3 серпня 2014 року під час сильного обстрілу у її квартиру потрапив снаряд. У цей час жінка переховувалася у підвалі. На щастя, ніхто з мешканців не постраждав, однак від масштабної пожежі квартира вигоріла ущент. За одну ніч Ніна Панфілова лишилася ні з чим.

Зараз жінка винаймає кімнатку у гуртожитку в Запоріжжі, а юристи Громадської Приймальні УГСПЛ на базі ГО «ПГ «СІЧ» захищають її права на компенсацію у суді. Підстави для такої компенсації у жінки, звісно, є, детальніше з ними можна ознайомитись за посиланням. Однак, рішення суду не задовольнило ані юристів, ані саму постраждалу.

«За понад 5 років військових дій на Сході держава не розробила дієвого механізму надання компенсації за зруйноване або пошкоджене майно. Зміни до «Порядку надання та визначення розміру грошової допомоги постраждалим від надзвичайних ситуацій, які залишилися на попередньому місці проживання» фактично є дискримінаційними, оскільки не розповсюджуються на вимушених переселенців та осіб, майно яких лишилося на непідконтрольних територіях. Також вони не забезпечують навіть мінімальних гарантій відновлення права власності, адже сума відшкодування обмежується 300 тис. гривень», – прокоментувала рішення Верховного Суду юристка «ПГ «СІЧ» Марина Кіптіла.

Юристка «Правозахисної групи «СІЧ» Марина Кіптіла Фото: helsinki.org.ua

Правозахисники також вказують, що виплата компенсації за зруйноване майно також ускладнюється і відсутністю єдиного реєстру зруйнованого майна та підрахунку бюджетних коштів, необхідних для виплати компенсації.

Саме про відсутність механізму компенсації за зруйноване або пошкоджене майно і йдеться у постанові Верховного Суду у справі Панфілової, і, як наслідок – відсутність законних очікувань на таку компенсацію.

Так, у рішенні Верховного Суду йдеться, що у законодавстві України відсутня не лише процедура виплати відшкодування, але й чіткі умови, необхідні для заявлення майнової вимоги до держави.

При ухваленні рішення Верховний Суд посилається на п.42 рішення Європейського суду з прав людини від 24.04.2014 року у справі «Будченко проти України». У ньому Страсбурзький Суд погодився, що у цій справі вимога існування компенсаційного механізму переслідує законну мету – захист майнових прав роботодавця заявника. Інакше кажучи – немає механізму – немає й виплат.

Пенсіонерка Ніна Панфілова отримала у 10 разів менше тієї суми компенсації, яку просила у суді. Зараз у її справі юристи Правозахисної групи «СІЧ» вирішують питання про доцільність подання скарги до ЄСПЛ.

Нагадаємо:

  • У грудні 2019 року тодішній міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Оксана Коляда повідомила, що Кабінет міністрів України запускає програму компенсації за зруйноване житло в результаті війни на Донбасі. За її словами, в держбюджеті на 2020 рік вже було закладено на її реалізацію 40,2 млн грн.