Активісти вимагають звільнення генпрокурорки Венедіктової через передчасне завершення розслідування справи Гандзюк

Активісти протестують проти завершення досудового слідства у справі Гандзюк, 27 квітня 2020 рік Фото: Вікторія Рощина/hromadske

Адвокат Євгенія Закревська висловила думку, що прокуратура передчасно завершила розслідування у справі Гандзюк. Активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» влаштували акцію протесту під Офісом Президента. Вони вимагають звільнення генпрокурорки Венедиктової та пояснень від президента.

Про передчасне закінчення слідства у справі Гандзюк заявила в інтерв’ю ZN.UA адвокат Євгенія Закревська. За її словами, таке завершення розслідування — скоріше в інтересах підозрюваних.

«Мені складно сказати, що могло змусити слідчих і прокурорів відмовитися від можливості отримати необхідні докази і підвищити ймовірність обвинувального вироку. Заплановані слідчі дії, які повинні були відбутися, проведені не були. Слідчі дії, які були узгоджені за клопотанням потерпілих теж, не відбулися. Нічого з того, для чого з таким трудом продовжили термін слідства до липня зроблено не було. Зате мені очевидний в цьому виключно інтерес обвинуваченого. Передати справу до суду «як є», без збору додаткових доказів, було основною вимогою адвокатів Мангера», — вважає Закревська.

За її слова, ніяких гучних заяв не пролунало.

«Всі імена давно названі і озвучені. Ніякого нового свідка вони не назвали. Тобто вони збираються спиратися на стару доказову базу, зібрану ще при Луценко. Що знову-таки при наявності трьох місяців можливого продовження досудового розслідування, — нонсенс».

Активісти спільноти «Хто замовив Катю Гандзюк?» висловлюють невдоволення швидким завершенням досудового розслідування.

Біля Офісу президента в Києві о 19:00 зібралися активісти на акцію протесту. Вони вимагають вимагають звільнення генпрокурорки Ірини Венедіктової та пояснень від Володимира Зеленського щодо завершення досудового слідства щодо Владислава Мангера та Олексія Левіна.

Як передає кореспондент hromadske з місця події, на думку учасників акції, завершення досудового слідства є передчасним, адже прокуратура та СБУ мають ще 3 місяці. На думку активістів, це свідчить про «злиття справи» новою генеральною прокуроркою Іриною Венедиктовою та грає на користь стороні захисту, оскільки останні зможуть заявляти про недостатню кількість доказів.

Активісти на акції запалили фаєри та скандували «Венедіктову у відставку» і «Хто замовив Катю Гандзюк».

До мітингарів згодом вийшли речниця президента України Юлія Мендель та прокурор у справі Андрій Сенюк. Мендель запевнила, що почула, чим не задоволені активісти та додала, що наразі реакції від президента ще немає.

Згодом до активістів вийшов і заступник генпрокурорки Олексій Симоненко, який наразі відповідальний за справу Катерини Гандзюк. Він сказав, що нові докази у справі відсутні, відтак справу передали до суду. Водночас тих, що вже здобули, на його думку, достатньо.

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком. 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням). П’ятеро нападників на херсонську активістку Катерину Гандздюк, включаючи організатора і виконавців, пішли на угоду зі слідством і визнали себе винними.
  • Покровський районний суд Дніпропетровської області затвердив угоди зі слідством п’ятьох фігурантів справи вбивства радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк — Сергія Торбіна, Микити Грабчука, Віктора Горбунова, В’ячеслава Вишневського, Володимира Васяновича. Організатора нападу Сергія Торбіна засудили до 6,5 років ув’язнення.
  • Микита Грабчук, який виливав кислоту, отримав 6 років. Вячеслав Вишневський, той, хто віддав сигнал обливати та Володимир Васянович, той, хто привіз виконавців на місце нападу, отримали по 4 роки. Віктор Горбунов, який купив кислоту – 3 роки. Ігор Павловський на свободі, справу проти нього передали до суду. Олексій Левін, якого вважають замовником, втік з України.