Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт щодо прокурора по «справі 26 лютого»

Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт щодо «прокурора» Олександра Домбровського, колишнього заступника «екс-прокурора» Криму Наталії Поклонскої, відділу незаконно створеної прокуратури Республіки Крим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомили в прокуратурі АРК.

«Слідством встановлено, що вказаний працівник прокуратури АР Крим після окупації півострова в 2014 році, перейшов на службу до незаконно створеної прокуратури Республіки Крим, надаючи допомогу іноземній державі в проведенні підривної діяльності на шкоду суверенітетові та територіальній цілісності України. Своїми діями «прокурор» сприяв становленню окупаційної влади РФ шляхом безпосередньої участі в роботі незаконно створених органів прокуратури на півострові.

Крім того, нехтуючи положеннями Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, «прокурор» брав безпосередню участь в реалізації політики держави-окупанта, яка спрямована на переслідування проукраїнського населення півострова. Розуміючи, що на території АР Крим діють норми виключно національного законодавства України, «прокурор» під час кримінального переслідування проукраїнських учасників мітингу біля будівлі парламенту АР Крим 26 лютого 2014року, незаконно застосовували кримінальне та кримінально-процесуальне законодавство РФ.

«Прокурор відділу прокуратури Республіки Крим» підтримував державне обвинувачення на перших судових засіданнях з розгляду обвинувального акту щодо одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу, у наслідок цього, останнього було незаконно засуджено до 8 років позбавлення волі».

Прокуратура АРК повідомила про підозру «прокурору» відділу «прокуратури Республіки Крим» – ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада) та «заступнику прокурора Республіки Крим» – ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни), за фактом незаконного кримінального переслідування учасників мирного мітингу, що відбувався біля Верховної Ради АР Крим 26 лютого 2014 року – Сергію Булгакову і Олександру Домбровському – колишнім підлеглим екс-прокурора Криму Наталії Поклонскої.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 29 січня 2015 року слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу. Російськими силовиками в окупованому Криму був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою «в організації і участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року». 15 квітня по цій же «справі» був заарештований Алі Асанов, 7 травня в селі Грушівка під Судаком – Мустафа Дегерменджі.
  • 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією.