Розслідування у справі нападу на Катерину Гандзюк завершено

Завершено досудове розслідування у провадженні щодо нападу на Катерину Гандзюк. Голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера слідчі називають замовником нападу. Він, помічник-консультант депутата цієї ж ради Олексій Левін, а також їхні адвокати повідомлені про завершення слідства і можуть ознайомитися з матеріалами провадження.

Про це повідомив заступник генерального прокурора Олексій Симоненко під час онлайн-брифінгу.

«Ретельний аналіз зв’язків основних фігурантів злочину, вивчення їх зустрічей та співставлення доказів дозволили встановити кінцевого замовника злочину і досудовим розслідуванням встановлено, що це діючий голова Херсонської облради Владислав Мангер», — сказав Симоненко.

Заступник генерального прокурора розповів, що Владислав Мангер, голова Херсонської обласної ради, а також затриманий раніше Олексій Левін, повідомлені про закінчення розслідування. Вони та їхні адвокати тепер можуть ознайомитися з матеріалами провадження та надати докази невинуватості. Потім справа буде передана до суду.

Олексію Левіну повідомляють про завершення розслідування

Мангер і Левін підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України.

Про завершення розслідування повідомила також пресслужба СБУ.

«Усі матеріали готові, співробітники СБУ фахово зробили свою роботу й зібрали доказову базу, яка дасть можливість чітко довести позицію обвинувачення в суді. Сподіваюся, що ця справа буде розглянута першочергово. Виконавці та замовники вбивства Катерини Гандзюк отримують заслужене покарання», ‒ цитує пресслужба очільника спецслужби Івана Баканова.

У справі щодо нападу на Катерину Гандзюк уже винесено вирок п’ятьом особам: безпосередньому організатору злочину Сергію Торбіну та його співучасникам — Микиті Грабчуку, Володимиру Васяновичу, В’ячеславу Вишневському та Віктору Горбунову. Їм призначено покарання від трьох до шести з половиною років позбавлення волі.

Нагадаємо:

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком. 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на завершений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням). П’ятеро нападників на херсонську активістку Катерину Гандздюк, включаючи організатора і виконавців, пішли на угоду зі слідством і визнали себе винними.