Справа Гандзюк. Прямих показів на Мангера Левін не давав — Венедіктова

Ірина Венедіктова у програмі "Мокрик по живому", ефір hromadske

Олексій Левін, якого прокуратура підозрює в організації нападу на Катерину Гандзюк, не давав прямих показав на Владислава Мангера — підозрюваного у замовленні нападу на активістку.

Про це в ефірі програми «Мокрик по живому», яка виходить на hromadske, сказала генпрокурорка Ірина Венедіктова.

«Прямих показів на Мангера він (Олексій Левін, — ред.) не давав», — сказала Ірина Венедіктова.

Однак керівниця Офісу Генерального прокурора стверджує, посилаючись на прокурорів та слідчих у справі, що доказів зібрано достатньо.

«Є всі підстави вважати, що доказів для обвинувальних актів конкретно до замовника, в тому числі, достатньо. Можна тягнути три місяці і більше, але прокурори і слідчі вважають, що вони зібрали достатньо доказів для обвинувачення», — сказала Венедіктова.

Раніше адвокат потерпілої сторони Євгенія Закревська в інтерв’ю Бюро судової інформації назвала завершення розслідування передчасним і що такі дії можуть свідчити про роботу прокуратури в інтересах підозрюваних. Також вона зазначила, що затримані раніше ні Левін, ні Павловський не надали показів, які допомогли б розслідуванню.

24 січня у Болгарії був затриманий Олексій Левін, колишнє прізвище Москаленко, якого підозрюють у керівництві злочинною групою «москалі» та організації нападу на Катерину Гандзюк. У середині березня Левін був екстрадований до України і слідство отримало нові можливості для повного розкриття нападу на Катерини Гандзюк і не тільки.

Нагадаємо:

  • 27 квітня було завершено досудове розслідування у провадженні щодо нападу на Катерину Гандзюк. Голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера у прокуратурі називають замовником нападу. Він, а також помічник-консультант депутата цієї ж ради Олексій Левін разом з адвокатами повідомлені про завершення слідства і можуть ознайомитися з матеріалами провадження.
  • Завершення розслідування викликало акцію протесту під Офісом Президента. Активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» вимагали звільнення генпрокурорки Ірини Венедіктової.
  • Євгенія Закревська про справу Гандзюк: «Абсурд, коли добровільно прокуратура відмовляється дозбирати докази».
  • Детально про те, чому завершення слідства у справі Гандзюк схоже на «злив» — у сюжеті Центру журналістських розслідувань.