Судова статистика: 8% протоколів за порушення карантину закінчуються штрафами

KIEV, UKRAINE - MARCH 17, 2020: A shop closed due to the COVID-19 pandemic. Andrei Ratmirov/TASS (Photo by Andrei RatmirovTASS via Getty Images)

З 1859 поліцейських протоколів, які вже розглянуті судами або повернуті в поліцію, 150 закінчилися реальними штрафами для порушників. Ще понад 4 тисячі наразі чекають розгляду.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на дані Державної судової адміністрації.

ДСА оприлюднила показники щодо розгляду справ про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за статтею 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей«КУпАП станом на 28 березня 2020 року.

Усього суди України отримали від поліції 6141 протокол для розгляду. З них 4282 ще чекають розгляду.

Наразі 1859 протоколів були або розглянуті судами, або повернуті. Статистика вказує, що 739 протоколів були повернуті в поліцію — 39,75 %. Тобто майже 40 % складених поліцією адмінматеріалів повертаються до відомства, в тому числі, через неналежне оформлення.

Отже, з 1859 протоколів по суті суди розглянули 1120. Як вбачається зі статистики, 150 людей покарано штрафами. Тобто це 13.39 % від кількості справ, які були розглянуті по суті. А якщо взяти до уваги кількість повернутих судами протоколів, виходить, що штрафи отримують тільки 8.07 %.

У деяких областях суди взагалі нікого не штрафували за порушення карантину: Волинська, Житомирська і Чернігівська області. По одному стягненню застосували в Закарпатській, Луганській, Миколаївській областях.

У Херсонській області суди по суті розглянули 37 справ, з яких 4 людей покарали штрафами. 64 протоколи було повернуто, а 169 ще чекають розгляду.

Нагадаємо:

  • На Херсонщині суд оштрафував чоловіка за те, що був на вулиці без маски. Суддя акцентував увагу на тому, що незнання законів не звільняє від відповідальності.