В АРМА передали 21 тисячу респіраторних масок, які під час епідемії з Херсона намагалися вивезти в Ізраїль

Аеропорт "Херсон"

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) отримало 20 тисяч 970 респіраторних масок «3m VFlex Tm 9161E EN149:2001 FFP1NRD». Однак агентство з ними нічого зробити не зможе. Як повідомляло БСІ, ТОВ «СП «Агент-Експортер» оскаржить арешт масок, оскільки вважає його безпідставним: у постанові Кабміну вказано, що експортувати заборонено респіраторні маски, не нижче рівня захисту FFP2.

Про передачу масок повідомляє видання «Наші гроші» з посиланням на ухвалу слідчого судді Херсонського міського суду Херсонської області Ярослава Мусулевського.

Маски до АРМА передали на клопотання старшого слідчого Корабельного відділку поліції ХВП ГУНП в Херсонській області Дар’ї Дем’янюк, погоджене з прокурором Херсонської місцевої прокуратури Євгеном Шереметом.

З допитів свідків відомо, що маски планували вивезти 15 березня 2020 р. до Ізраїлю, за контрактом їх придбала фірма з Естонії. Весь товар коштує 1 млн. 60 тис. гривень.

Суд, враховуючи неможливість слідства-прокуратури «самостійно здійснити управління вказаним майном, запобігти можливості знищення, відчуження» передав маски АРМА «для здійснення заходів управління з метою забезпечення збереження» активу.

Це не перша партія масок, яку в АРМА намагалися передати за клопотанням Нацполу, але перша, яку передали. Зі слів заступника голови АРМА Володимира Павленка, Агентство в таких випадках просить не передавати йому маски. Причин кілька. АРМА не може передати ці маски до МОЗу чи лікарень — по закону такі процедури не виписані. В управління Агентство теж їх не передасть — бо все, що можна зробити з масками, передбачає їх витрачання. Єдиний варіант — продати маски на СЕТАМ. Утім, наразі і це під питанням, оскільки суддя в ухвалі про передачу масок не прописав дозвіл на продаж. По закону про АРМА Агентство ці маски продати може, але наразі судова практика така, що суди скасовують такі продажі через відсутність окремого дозволу суду на продаж активу.

За даними реєстру юридичних осіб, ТОВ «СП «Агент-Експортер» заснувала та керує мешканка Херсону Євгенія Коротиш. Журналісти БСІ знайшли декларацію за 2017 рік Євгена Коротиша, помічника патронатної служби Херсонської обласної державної адміністрації. За даними реєстру, у 2016 році він також отримував заробітну плату в ТОВ СП «Агент-Експортер», де займав посаду керівника.

Нагадаємо,

  • Бюро судової інформації повідомляло про арешт вказаних респіраторних масок Херсонським міським судом. Адвокат підприємства Данило Дробіков, якому належить арештоване майно, говорив, що готує апеляційну скаргу на арешт.
  • У постанові Кабміну від 11 березня 2020 року, яким вносився додатковий перелік «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2020 рік» вказано, що експортувати заборонено респіраторні маски, не нижче рівня захисту FFP2, арештовані мають рівень FFP1.