Звільненого раніше з полону бойовиків полковника ЗСУ засудили на 13 років за держзраду

Полковник Без'язиков, фото з сайту "Судовий репортер"

Шевченківський суд Києва засудив до 13 років позбавлення волі колишнього полоненого «ДНР», полковника Збройних сил України, Івана Без’язикова, передає “Судовий репортер“.

Таке рішення суд прийняв 7 квітня, про це написав у Фейсбук адвокат Олег Веремієнко.

Як повідомив захисник, суд першої інстанції визнав Без’язикова винним в тому, що він як полковник військової розвідки ЗСУ перейшов на бік ворога в період збройного конфлікту з РФ.
Прокурор ГПУ просив 13 років позбавлення волі і 6 місяців ПВ з конфіскацією майна. Суд постановив – 13 років в’язниці без конфіскації, але з позбавленням військового звання «полковник ЗСУ».
Також суд визнав факт незаконного затримання Івана Без”язикова СБУшниками в грудні 2016, всупереч вимогам ст.208 КПК – тобто без ухвали слідчого судді. Всі допити Без’язикова на досудовому слідстві cуд визнав незаконними.

Зі слів Веремієнка, захист готує апеляцію на вирок, оскільки їх підзахисний винним себе не визнає, в обвинувачення вважає політично-мотивованим.

У серпні 2014 Без’язиков потрапив в полон «ДНР», виконуючи розпорядження керівництва забрати тіла українських військових, що загинули у бою під Степанівкою в Донецькій області.

Після звільнення його звинуватили, що в полоні він пішов на співпрацю з терористами і був заступником начальника відділу військової розвідки «ДНР». Згідно з обвинувальним актом, Без’язиков мав у підпорядкуванні десять бойовиків і збирав інформацію про українські військові підрозділи. Полковник вину не визнає. З грудня 2016 він перебуває в українському СІЗО.