Адвокат Сергет: Ігор Павловський підписував угоду зі слідством під тиском

Адвокат Володимир Сергет в ефірі телеканалу «Херсон Плюс»

Адвокат Ігоря Павловського, свідка у справі щодо нападу на Катерину Гандзюк, заявив, що його клієнт дав покази, відмінні від тих, які передбачала його угода зі слідством. Однак це не може мати ніяких наслідків, оскільки угода не була затверджена судом і була підписана Павловським під тиском, про що він повідомив правоохоронні органи.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на запис інтерв’ю з адвокатом Володимиром Сергетом для телеканалу «Херсон Плюс».

«Розуміючи, що замовне вбивство довести неможливо взагалі, участь Павловського в цьому довести неможливо — там немає кваліфікації умисного вбивства. У діях осіб, які вчинили напад, вбачаються тяжкі тілесні ушкодження, які викликали смерть. Розуміючи це, його випускають і надають цю угоду. 17 грудня 2019 року він надає покази, які є відмінними від показів, зазначених в угоді. Надає покази у справі, як кажуть юристи, “фактовій”, але це справа щодо нападу на Катерину Гандзюк», — сказав Сергет.

Адвокат стверджує, що Ігор Павловський підписував угоду під тиском і зараз йому загрожує небезпека, про що він минулого тижня повідомив листом Офіс прокурора, СБУ та суд.

«Він (Павловський, — ред.) зазначив, що до нього систематично приходять працівники з Генеральної прокуратури та з СБУ. І систематично вимагають від нього надання показів проти Мангера Владислава. У зв’язку з цим він написав особисто в приміщенні ВЗДС СБУ заяву, в якій вказав на тиск ще за попередніх кримінальних проваджень. На те, що угоду про визнання винуватості він підписував під тиском, побоюючись за життя своїх рідних і близьких. І що йому погрожували не лише кримінальним переслідуванням, але і життю та здоров’ю його рідних і близьких саме представники СБУ та Офісу Генерального прокурора», — сказав адвокат Сергет.

Володимир Сергет каже, що слідство нібито не могло просто закрити кримінальне провадження, розуміючи його безперспективність, оскільки Павловський одразу ж подав би позов про відшкодування шкоди за тримання під вартою, що погіршило стан його здоров’я до інвалідності.

Виокремлене зі «справи Гандзюк» провадження № 22019000000000101, де Ігор Павловський є обвинуваченим у заздалегідь не обіцяному приховуванні злочину (ч.1 статті 396 ККУ), розглядає Приморський районний суд Одеси. Однак засідання у справі постійно переносяться. Адвокат стверджує, що це відбувається не з вини Павловського.

За даними Opendatabot, засідання Приморського суду Одеси, яке не відбулося 4 травня 2020 року, стало одинадцятим, яке було перенесено. Наразі у судовому реєстрі БСІ не знайшло жодного судового документу у цій справі Павловського.

Раніше адвокат потерпілої сторони у провадженні щодо нападу на Катерину Гандзюк Євгенія Закревська в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань сказала, що угода з Павловським має бути переглянута.

«По Павловському було заплановано певний комплекс дій. І якщо він не виконує умови угоди, а він так до цього часу і не виконав умови угоди, то мала бути відмова від угоди з ним, перекваліфікація і так далі. Цього всього нічого не зроблено», — сказала Євгенія Закревська.

Нагадаємо,

  • Ігор Павловський — експомічник колишнього народного депутата Миколи Паламарчука.
  • За попередньою версією слідства, Павловський був одним із тих, хто знайшов або запропонував виконавців нападу на Гандзюк. За підозрою у співорганізації нападу на Катерину Гандзюк Павловського затримали 12 листопада минулого року. Після півроку слідчих дій у квітні 2019 року Павловському пом’якшили підозру: з організації злочину — на приховування. За це, нібито, Павловський мав дати цінні свідчення у справі. Невдовзі його відпустили під домашній арешт.
  • 20 січня 2020 року Павловський був затриманий в рамках кримінального провадження щодо створення злочинної організації та масових заворушень і перебуває під вартою.
  • 27 квітня було завершено досудове розслідування у провадженні щодо нападу на Катерину Гандзюк. Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер є підозрюваним у справі – слідчі та прокурори вважають, що саме Мангер був замовником нападу. Він та помічник-консультант депутата цієї ж ради Олексій Левін повідомлені про завершення слідства і можуть ознайомитися з матеріалами провадження.
  • Завершення розслідування викликало акцію протесту під Офісом Президента. Активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» вимагали звільнення генпрокурорки Ірини Венедіктової.
  • Євгенія Закревська про справу Гандзюк: «Абсурд, коли добровільно прокуратура відмовляється дозбирати докази».
  • Детально про те, чому завершення слідства у справі Гандзюк схоже на «злив» — у сюжеті Центру журналістських розслідувань.