Дев’ять місяців без розгляду: чому суд в Одесі відкладав засідання щодо Ігоря Павловського

Ігор Павловський, фото: hromadske

Ігор Павловський є обвинуваченим за статтею 396 Кримінального кодексу України («Приховування злочину») щодо нападу на Катерину Гандзюк. Він пішов на угоду про визнання винуватості зі слідством, однак суд так і не зміг розглянути та затвердити угоду. Від серпня 2019 року жодного засідання не відбулося. Принаймні, 9 разів через неявку Павловського та його адвокатів.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на відповідь на запит, отриману від Приморського районного суду Одеси.

За даними, які зафіксовані у журналах судових засідань Приморського районного суду, підготовче судове засідання щодо Ігоря Павловського було призначено на 16 серпня 2019 року. Але воно було перенесене у зв’язку з неявкою прокурора та обвинуваченого.

Наступного разу, 22 серпня, на суд не з’явилися обвинувачений Павловський та його захисник. Від сторони захисту було відповідне клопотання про відкладення розгляду.

«Заслухавши позицію сторони обвинувачення та взявши до уваги пояснення щодо неявки на засідання адвоката підсудного Павловського — Надії Курінної, що сьогодні бере участь у засіданні Кам’янсько-Бузького райсуду Львівської області, суд вирішив відкласти підготовче засідання до 3 жовтня. Засідання призначається на 15 год», — цитує суддю Дмитра Осііка видання «Укрінформ».

Через неявку обвинуваченого та захисників засідання були також відкладені 3 та 15 жовтня 2019 року.

У журналі судового засідання, яке було заплановано на 24 жовтня, зазначено, що не з’явився прокурор. Через це розгляд уже вп’яте відклали. Однак журналісти «5.ua» повідомляли, що не приїхали також й Ігор Павловський із захисниками.

Наступні засідання, які були заплановані на 5 листопада та 20 грудня, знову ж таки, не з’явилися обвинувачений та його адвокати.

20 січня 2020 року У Херсоні під час спецоперації СБУ та Нацполіція затримали Ігоря Павловського за підозрою у вчиненні злочину в рамках іншого кримінального провадження. Наступного дня Печерський районний суд Києва взяв його під варту. А 22 січня суд в Одесі знову відклав засідання через неявку обвинуваченого та захисників.

26 лютого ситуація повторилася, однак захист Павловського клопотав про проведення наступних засідань в режимі відеоконференції.

17 та 31 травня розгляд не відбувся через введення карантинних заходів.

Останнє засідання, яке було заплановано на 4 травня, знову ж таки не відбулося через те, що СІЗО, в якому перебуває Павловський, не вийшло на зв’язок з одеським судом. Про це написали також на сторінці ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?».

Наступний розгляд має відбутися 25 травня 2020 року. Адвокат Ігоря Павловського — Володимир Сергет не вбачає провини свого клієнта у тому, що судові засідання переносяться, хоча він на них не з’являвся. І нагадує про один випадок, коли Павловський приходив до суду в Херсоні.

«Мала відбутися відеоконференція, однак чомусь одеський суд навіть не зв’язався з Херсоном, в якому сам задовольнив клопотання про проведення відеоконференції», — сказав Сергет у коментарі Центру журналістських розслідувань.

Володимир Сергет, адвокат Ігоря Павловського. Фото: investigator.org.ua

Отже, згідно журналів судових засідань, розгляд відкладали 9 разів саме через неявку обвинуваченого Павловського та його захисників. Ще один раз — з вини прокурора, однак, за даними ЗМІ, представники захисту також не з’явилися в той день.

У провадженні Ігор Павловський є обвинуваченим за статтею 396 Кримінального кодексу України («Приховування злочину»). Слідство вбачає склад злочину Павловського у тому, що він не повідомив правоохоронні органи про вчинений напад на Катерину Гандзюк групою Сергія Торбіна. У цьому провадженні, попри численні звернення, батько Катерини Віктор Гандзюк не визнаний потерпілим. Однак він їздив на засідання, які не відбувалися, десять разів. Про це він сказав Центру журналістських розслідувань.

«Особисто я їздив десять разів. Жодного разу Павловський не з’явився», — сказав Віктор Гандзюк.

Віктор Гандзюк, батько Катерини Гандзюк Фото: investigator.org.ua

Цікаво, що у судовому реєстрі відсутні будь-які ухвали у справі Ігоря Павловського про приховування злочину, хоча у відповіді на запит Центру журналістських розслідувань Приморський районний суд зазначає, що у справі було винесено 5 процесуальних документів і вони були направлені до судового реєстру.

  • Адвокат Ігоря Павловського Володимир Сергет заявив, що раніше його клієнт підписав угоду про визнання винуватості під тиском. Ця угода передбачала, що Павловський має дати покази щодо замовника нападу на Катерину Гандзюк. Слідство вважає, що замовником нападу є Владислав Мангер. За словами адвоката, Павловський не свідчив проти Мангера.
  • Детально про те, як Ігор Павловський із підозрюваного у співорганізації нападу на Катерину Гандзюк став обвинуваченим у приховуванні злочину — у матеріалі «Ігор Павловський у «справі Гандзюк»: як вийти сухим із води»