Дивіться онлайн-брифінг: «Як захистити право власності на землю в тимчасово окупованому Криму»

Селище Місхор, Велика Ялта Фото: rabochie.spb.ru

Учасники обговорять наслідки незаконного рішення Російської Федерації та механізми захисту права власності на землю в умовах окупації.

Указ президента РФ № 201 від 20.03.2020 заборонив іноземцям володіти земельними ділянками у прибережних районах окупованого Криму.

Під іноземцями маються на увазі усі, хто не має російського громадянства, а також юридичні особи, які не зареєстровані в РФ. А під прибережними районами — усі райони півострова, які мають вихід до Чорного та Азовського морів, без прив’язки до відстані до води.

Отже, українці, які відмовились брати російський паспорт, переселенці з Криму, які виїхали на вільну територію України, однак залишилися за українськими документами власниками земельних ділянок, мешканці інших регіонів України — усі невдовзі залишаться без своїх земельних ділянок.

У відповідності до статті 238 Цивільного кодексу РФ, іноземний власник земельної ділянки, що розташована у прикордонній території, має право нею володіти лише рік, а потім повинен її позбутися — продати її чи подарувати.

У випадку, якщо цього не буде зроблено — місцеві органи «влади» через окупаційні «суди» отримають дозволи на продаж ділянок через аукціони людям з грошима та російським громадянством.

Дивіться онлайн-брифінг на тему: «Як захистити право власності на землю в тимчасово окупованому Криму».

Учасники обговорять наслідки незаконного рішення Російської Федерації та механізми захисту права власності на землю в умовах окупації.

Спікери:

— Дар’я Свиридова — перший заступник Постійного Представника Президента України в АР Крим;

— Віталій Секретар — заступник прокурора АР Крим;

— Віталій Набухотний — юрист ГО «Регіональний центр прав людини»;

— Максим Тимочко — адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини;

— Ольга Куришко — співкоординаторка, юристка ГО «Крим SOS».