Обвинувачений у справі рейсу MH-17 Харченко знаходиться в СІЗО у Донецьку — BBC

Знімок екрану / YouTube / Интервью с Начальником 2-го отдела ГРУ ДНР Леонидом Харченко 11.04.2015

Леонід Харченко, колишній розвідник «ДНР», єдиний українець з чотирьох обвинувачених у справі катастрофи рейсу MH-17, що слухається у Нідерландах, знаходиться у СІЗО окупованого Донецька.

Про це повідомляє російська служба BBC з посиланням на власні джерела у так званій «ДНР».

Співрозмовники BBC розповіли, що затримання Харченка пов’язане з провадженнями щодо незаконного обшуку у 2014 році та незаконного зберігання зброї. Затримання відбулося 11 березня.

На його думку джерела журналістів, бойовика затримали, щоб ізолювати його та запобігти затриманню українськими спецслужбами, як це було з Володимиром Цемахом. На даний час Харченка утримують у СІЗО за адресою Кобозєва, 4.

В Україні Леонід Харченко знаходиться в розшуку. Він є обвинуваченим у провадженні про щодо участь у терористичній організації. У лютому обвинувальний акт прокуратура Донецької області відкликала з суду, однак у березні повторно направила до суду.

Нагадаємо:

  • 9 березня 2020 року почався процес у справі щодо збитого над Донбасом літаку рейсу MH17, розслідування якої веде міжнародна слідча група.
  • Прокуратура Нідерландів висунула звинувачення трьом росіянам і одному українцю у вбивстві 298 пасажирів і членів екіпажу рейсу MH17. Заочно перед судом постали: колишній ватажок бойовиків Ігор Гіркін, полковник ГРУ Сергій Дубінський, підполковник ВДВ Олег Пулатов і бойовик «ДНР» Леонід Харченко. Росіянин Олег Пулатов юридично присутній на слуханнях — його інтереси представляє команда адвокатів.
  • В умовах пандемії коронавірусу Окружний суд Гааги призупинив слухання у справі. 23 квітня розгляд було відновлено.