Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувачення у держзраді стосовно кримської судді, яка підтримала окупантів

Фото: investigator.org.ua

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно судді Господарського суду АР Крим, яка після окупації Криму Росією зрадила присязі та перейшла на службу до окупантів.

Суддя обвинувачується у скоєнні злочину за ч.1 ст.111 КК України (державна зрада), повідомляє прокуратура автономії.

«Слідством встановлено, що громадянка України, будучи суддею Господарського суду Автономної Республіки Крим, після окупації півострова у 2014 році зрадила Присязі на вірність народу України, перейшовши на службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта. Брала безпосередню участь у формуванні та організації роботи окупаційних судів, сприяючи таким чином окупації півострова, забезпечуючи становлення і зміцнення окупаційної адміністрації та надаючи допомогу Російській Федерації в проведенні підривної діяльності», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, у складі незаконно створеного «Господарського суду Республіки Крим» суддя виносила «судові рішення» у господарських спорах за російським законодавством.

Санкція статті, за якою обвинувачується суддя, передбачає позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 22 січня 2020 року Святошинський райсуд Києва заочно визнав винним суддю Красногвардійського районного суду АР Крим у державній зраді та призначив йому покарання у вигляді 12 років позбавлення волі.
  • В кінці січня 20202 року Святошинський райсуд Києва заочно засудив за державну зраду до 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна суддю Ялтинського міського суду, який у 2014 році після окупації Криму перейшов на службу до Росії.