Суд у Покровську покарав жінку роком умовного терміну за пропаганду війни в соцмережі

Жінка у соцмережі «Вконтакте» робила репости закликів до зміни кордонів України шляхом збройного конфлікту. У суді провину визнала та сказала, що свої погляди змінила.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 20 травня 2020 року.

За матеріалами кримінального провадження, жінка, яка мешкала у Покровську Донецької області, розміщувала на своїй сторінці у соцмережі «Вконтакте» заклики до зміни меж території України шляхом збройного конфлікту.

Для прикладу, слідство встановило, що 21 липня 2015 року жінка зробила репост зображення та коментаря до нього: «Жители Донецкой и Луганской областей! Донбасс это не Украина и никогда ею не была! Давайте выйдем на акции с оружием в руках чтобы раз и навсегда отсоединиться от Украины и присоединиться к Российской Федерации! Да здравствует Донбасс в составе РФ!!!».

Таких репостів на її сторінці було кілька до листопада 2018 року. Служба безпеки України розслідувала провадження за статтею 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та 436 (Пропаганда війни) Кримінального кодексу України.

Під час судового засідання жінка провину визнала повністю. Прокурор просив призначити їй покарання у вигляді позбавлення волі із пом’якшенням до іспитового терміну.

Врешті, суд призначив їй 3 роки і 3 місяці ув’язнення, але цей строк був пом’якшений до одного року «умовно».

Пресслужба прокуратури Донецької області повідомила, що вказаний вирок за пропаганду війни став першим від початку збройного конфлікту на Донбасі.

Однак 23 січня 2020 року Деснянський районний суд Чернігова за цією ж статтею заочно призначив покарання у вигляді 3 років позбавлення волі. Наразі засуджений оголошений у розшук.