Суд заочно заарештував Януковича у справі про розстріли на Майдані

Печерський районний суд Києва заочно обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою втікачу Віктору Януковичу у справі про організацію насильницьких злочинів 18-20 лютого 2014 року: суддя задовільнив клопотання слідчого про обрання Януковичу запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

4 травня Печерський райсуд заочно арештував Януковича у рамках розгляду справи щодо узурпації влади.

Адвокати Януковича вимагали не розглядати запобіжний захід, оскільки закінчилися терміни досудового розслідування, а також просили відведення прокурорів за нібито їх упередженість. Також захист вимагав викликати до суду самого Януковича, однак клопотання адвокатів були відхилені.

«Застосувати відносно підозрюваного Віктора Януковича запобіжний захід у вигляді утримання під вартою в межах терміну досудового розслідування без права внесення застави», – зачитав рішення суддя Олексій Соколов.

17 січня 2017 року Юрій Луценко повідомив, що Головна військова прокуратура отримала з Секретаріату ООН фотокопію листа екс-президента України Віктора Януковича від 1 березня 2014 року до російського президента Володимира Путіна з проханням ввести війська РФ на територію України, що є незаперечним доказом його держзради.

20 січня Печерський райсуд Києва дав дозвіл на заочне розслідування у справі про держзраді Януковича.

31 січня Головна військова прокуратура завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою Віктора Януковича в зраді. Його захист був відкритий доступ для ознайомлення з матеріалами розслідування.

14 березня Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ передала до Печерського районного суду Києва справу за звинуваченням у державній зраді Віктора Януковича. Його судитимуть в заочному порядку.

Екс-президенту пред’явлено звинувачення за ч.1 ст.111 КК України у державній зраді, а саме: надання іноземній державі – РФ і її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. Також ГПУ звинувачує Януковича за ч.5 ст.27 і ч.3 ст.110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, представниками влади, за попередньою змовою групою осіб , які привели до тяжких наслідків) і ч.5 ст. 27, ч.2 ст.437 КК України (пособництво у веденні агресивної війни).

  • Санкції Євросоюзу стосовно екс-президента Віктора Януковича і його оточення, які вважаються відповідальними за незаконне привласнення державних коштів України або зловживання службовим становищем, що призвело до втрати державних коштів України, були введені в березні 2014 року і продовжувалися в березні 2015 року, березні 2016 року, березні 2017 року, березні 2018 і березні 2019 року.