Суд звільнив від відповідальності начальника поїзду «Ковель-Москва-Ковель», якого вербувала ФСБ

Фото: mtu.gov.ua

Начальник поїзду «Ковель-Москва-Ковель» 15 місяців не повідомляв про свій зв’язок з ФСБ. Але у лютому 2020 року прийшов до СБУ із заявою. Жодних дій на виконання завдання іноземної держави обвинувачений не вчинив – про це сказав прокурор під час судового засідання. Суд звільнив Ростислава Герасимлюка від відповідальності.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Луцького міськрайонного суду Волинської області від 15 травня 2020 року.

За матеріалами кримінального провадження, 17 жовтня 2018 року начальник поїзду «Ковель-Москва-Ковель» Ростислав Герасимлюк погодився збирати та надавати співробітнику ФСБ Росії інформацію щодо використання залізничного транспорту для перевезення військового обладнання, техніки та боєприпасів, зокрема, в зону проведення ООС. Згоду Герасимлюк надав усну. Розмова відбувалася у вагоні начальника поїзду, на території Київського залізничного вокзалу у Москві. Тут же в майбутньому мала відбуватися передача інформації.

В ухвалі написано, що слідству відоме ім’я співробітника ФСБ, а «більш точні анкетні дані досудовим розслідуванням не установлені».

У період з жовтня 2018 року до лютого 2020 року Герасимлюк продовжував підтримувати агентурні відносини зі співробітником ФСБ, але у судових документах немає інформації як саме. У лютому начальник поїзду звернувся до правоохоронних органів України із письмовою заявою про зізнання.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за статтею 111 ККУ (державна зрада). Менше, ніж через два місяці після цього обвинувальний акт був направлений до суду.

У підготовчому засіданні від обвинуваченого надійшло клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі частини 2 статті 111 ККУ.

Прокурор не заперечував щодо закриття кримінального провадження та звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності. Представник сторони обвинувачення зазначив, що Герасимлюк жодних дій на виконання завдання іноземної держави не вчинив та добровільно заявив про свій зв’язок із ФСБ.

Колегія суддів Луцького міськрайонного суду у складі Олесі Калькової, Алли Полюшко та Ярослава Артиша закрила кримінальне провадження щодо Ростислава Герасимлюка.

  • Суд звільнив від відповідальності чоловіка, якого співробітники ФСБ силою примушували до співпраці. У 2016 році українець намагався проїхати в Крим з материкової України до своєї родини. Він опинився у полі зору російської спецслужби, які застосували фізичну силу та психологічний тиск, щоб змусити чоловіка до агентурних відносин.