Суддя не призначив штраф, бо «коронавірус – тимчасовий, а Конституція – вічна»

Суддя Личаківського районного суду Львова Сергій Гирич закрив провадження у справі про порушення карантину за відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Про це повідомляє  «Судовий репортер»  з посиланням на постанову від 7 травня.

Поліція надіслала до суду адмінматеріали щодо чоловіка, який 17 квітня знаходився із друзями у сквері у кількості 3-ох осіб. Громадянин вину не визнав і сказав, що зі знайомими спілкувався на відстані 2 метрів.

На відео зафіксовано, як поліцейський говорить: «Повідомляю, що згідно постанови Кабінету Міністрів № 211 від 11.03.2020 року ви порушили режим карантину, а саме знаходилися у громадському місці у кількості 3 осіб біля магазину «VIOLIN coffee», у сквері, оскільки там є лавочки, тому це можна розцінювати як сквер, тому на вас буде складено протокол про адміністративне правопорушення».

Наказом Міністерства Будівництва, Архітектури та Житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 року затверджено Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України. Відповідно до цих Правил, сквер це упорядкована й озеленена ділянка площею від 0,02 га до 2,0 га, яка є елементом архітектурно-художнього оформлення населених місць, призначена для короткочасного відпочинку населення. Ухвалою Львівської міської ради від 24.11.2011 затверджено перелік скверів у Личаківському районі м. Львова і сквер кафе «VIOLIN coffee» у такому переліку відсутній.

Тому віднесення працівником поліції частини вулиці до громадського місця «скверу» лише за принципом «бо там є лавочки» суддя вважає правовим свавіллям.

При розгляді справи чоловік пояснив, що на час складання протоколу не хворів на жодне інфекційне захворювання, не був його носієм, не перебував на самоізоляції. Тому цей громадянин не є особою, якій у відповідності до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», обмежується пересування, через те, що він створює реальну небезпеку зараження оточуючих, підлягає лікуванню, медичному нагляду та обстеженню у стаціонарах відповідних закладів охорони здоров’я чи наукових установ.

В той же час, такі обмеження у пересуванні, в тому числі на відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон встановлені Постановою КМ України від 11 березня 2020 р. № 211.

Але суддя переконаний,що Конституція – вічна, а коронавірус – тимчасовий, тому погоджується із висловом австрійського імператора Фердинанда I – «Fiat justitia et pereat mundus» (Нехай панує справедливість, якщо навіть від цього загине світ).

Тому, виходячи із положень статті 64 Конституції України про те,що конституційні права і свободи людини і громадянина, до яких належить і право вільного пересування територією України, не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України та доказів того, що саме у такий спосіб особі обмежене вільне пересування, суддя дійшов висновку, що посилання працівника поліції на наявність у діях громадянина складу правопорушення передбаченого ст.44-3 КУпАП, оскільки він порушив припис Постанови КМ України, яким йому обмежено право пересування і перебування у сквері не ґрунтується на законі, а тому у діях особи відсутній склад правопорушення.