Судно Seabreeze знову під арештом і не покине порт Південний — прокуратура АРК

Судно SEABREEZE Фото: marinetraffic.com

16 травня слідчий суддя Печерського райсуду Києва задовольнив клопотання слідчої групи Нацполіції та прокуратури АРК на арешт судна Seabreeze, що знаходиться у порту Південний. Водночас прокуратура Криму звернулась до Апеляційного суду Одеської області щодо незаконності ухвали судді Приморського суду Одеси Анатолія Деруса про зняття арешту з цього судна, яку він виніс 13 травня.

Про це Бюро судової інформації повідомили у прокуратурі Автономної республіки Крим.

Судно Seabreeze (судновласник Trans Holdings Overseas SA., IMO 9143312) було арештоване у 2018 році за клопотанням Прокуратури АРК для забезпечення відшкодування збитків, завданих незаконним видобутком природних копалин земснарядом PECHORA, що належить цій же компанії, у заповідній зоні Чорного моря – в районі заповідника «Лебедині острови» біля узбережжя окупованого РФ Криму. Судно PECHORA неодноразово заходило у закриті порти Криму із вантажем піску.  

Такі ж підстави для арешту судна Seabreeze прокуратура та Нацполіція наводять у клопотанні, задоволеному 16 травня 2020 Печерським районним судом Києва.

Разом з тим прокуратура АРК звернулася до Апеляційного суду Одеської області, оскільки вважає, що суддя Приморського райсуду Одеси Анатолій Дерус, який зняв арешт із судня 13 травня, ухвалив незаконне рішення. 

«Орган досудового розслідування у цій справі – ГУ Нацполіції в АР Крим та м. Севастополі був передислокований із Одеси до Херсону, а отже, дана справа є непідсудною Приморському районному суду міста Одеси. Адвокати власника судна – компанії Trans Holdings Overseas S.A. достеменно про це знали, вважають у прокуратурі, оскільки у 2019-2020 роках аналогічні спроби скасувати арешт здійснювались у Херсонському міському суді. Проте арешт залишився в силі. А  у березні 2020 року адвокати судновласника звернулись саме до Приморського районного суду Одеси», – йдеться в повідомленні прокуратури.

Прокуратура АР Крим відкрила  кримінальне провадження за фактом постановлення суддею завідомо неправосудного рішення (ч. 2 ст. 375 КК України).

Між тим 14 травня агентство «Ефективні комунікації» (EfCom), яке представляє інтереси компанії Pilin Fleet Management (Florida), LLC, повідомило Центр журналістських розслідувань, що відразу після зняття арешту судно змінило власника та назву і збирається покинути український порт.

Судно SEABREEZE зі зміненою назвою TRUMP D в порту Південний. Фото: агентство EfCom

«Після винесення рішення в одеському суді і зняття арешту з судна, попередній власник продав судно американської компанії. Судно було офіційно зареєстровано на нового власника – компанію Pilin Fleet Management (Florida), LLC . – США, під новою назвою: «TRUMP D» і тепер готується покинути порт Південний», – йдеться в повідомленні агентства EfCom. 

На фото, надісланих піар-агентством, на бортах судна, що стоїть у порту Південний, вже було нанесено нову назву. 

Нагадаємо:

  • 10 квітня 2018 року суд арештував судно компанії РФ, яка незаконно видобуває пісок біля окупованого Криму. Суд Приморського району Одеси задовольнив клопотання прокуратури АРК і наклав арешт на судно SEABREEZE , яку підозрюють в незаконному видобутку піску біля берегів окупованого Криму. Судно знаходиться у порту «Южний» (Одеська область).
  • Прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом здійснення незаконного видобутку піску і розробки корисних копалин в районі Каркінітської затоки Чорного моря. Провадження відкрито за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 240 КК України.
  • В ході досудового розслідування, прокуратурою Автономної Республіки Крим спільно з Військово – Морськими Силами Збройних Сил України зафіксовано протиправну діяльність компанії, зареєстрованої в Російській Федерації щодо незаконного видобування природних ресурсів (піску) біля берегів Криму.