В Україні відсутня стала система обліку та аналізу справ, пов’язаних зі збройним конфліктом: дослідження

В Україні відсутня стала система обліку та аналізу справ, пов’язаних зі збройним конфліктом. Частково це спричинено проблемами з кваліфікацією такої категорії злочинів. Про це йдеться у звіті «Право на правду. Висвітлення судових процесів, пов’язаних зі збройним конфліктом в Україні», підготовленому Медійною ініціативою за права людини спільно з ініціативою «Кримський процес».

У зв’язку з відсутністю у відкритих джерелах статистичних даних автори направили запити щодо кількості кримінальних проваджень, розслідуваних українськими правоохоронними органами у зв’язку із збройним конфліктом на території України.
Запити на інформацію були направлені до 9-х органів прокуратури України – Донецької, Запорізької, Луганської, Дніпропетровської, Одеської, Харківської, Херсонської, Миколаївської областей та міста Київ. Від 2-х органів прокуратури України (м. Київ та Миколаївської області) відповіді так і не надійшли.

За даними авторів звіту, усього за статтями 260, 258, 258-3, 109, 110, 111, 113, 114, 437, 438 Кримінального кодексу України по вказаних 6 областях України у період 2014-2018 років було зареєстровано 11733 правопорушення та 1658 було скеровано до суду. Із них:
• по злочинах проти основ національної безпеки України (статті 109, 110, 111, 113, 114 ККУ) – зареєстровано 958 правопорушень, 279 – скеровано до суду;
• по злочинах проти громадської безпеки (статті 258, 258-3, 260 ККУ) – зареєстровано 10704 правопорушень, 1361 скеровано до суду;
• по злочинах проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку (статті 437, 438 ККУ) – зареєстровано 71 правопорушення, 18 скеровано до суду.

“А завтра виявиться, що в рамках існуючої статистики справ, пов’язаних зі збройним конфліктом, є, наприклад, дві тисячі, а насправді загальна кількість таких злочинів, пов’язаних зі збройним конфліктом, – 6 або 12 тисяч. Люди
знову ж будуть відчувати і розуміти цю істотну різницю, але не розумітимуть в чому її причина”, – говорить експерт Регіонального центру прав людини, адвокат Роман Мартиновський.

У висновках йдеться, що

  • державна статистична звітність не передбачає видокремлення кримінальних проваджень, розслідуваних українськими правоохоронними органами у зв’язку зі збройним конфліктом на території України.
  • Порядок та форми державної статистичної звітності передбачають збір та фіксацію даних тільки за кількістю правопорушень, а не проваджень. Це ускладнює забезпечення принципу публічності у справах, пов’язаних зі збройним конфліктом.
  • Проблемою є й складність пов’язати кількісну інформацію щодо справ або вчинених правопорушень у контексті збройного конфлікту з конкретним органом, що проводить розслідування.

Автори звіту вказують на необхідність зміни підходів у державній системі статистичної звітності правоохоронних органів і судів.

Більше про дослідження – у подкасті БСІ.