Як мусульман переслідують у Криму: подкаст БСІ

Фото: Кримська солідарність

У свіжому подкасті Бюро судової інформації розповідаємо про останні справи:

  • У Окружному військовому суді у Ростові на Дону відбулося попереднє слухання у «справі Хізб ут-Тахрір» по Білогірській групі. Обвинувачені – Омеров Енвер, Омеров Різа і Джаппаров Айдер. В ході засідання було прийнято рішення про продовження утримання політв’язнів під вартою на шість місяців – до 15 жовтня 2020 року. Нагадаємо, 10 червня 2019 року в Криму російські силовики провели обшуки і затримання кримських татар. Слідчі дії пройшли в селах під Алуштою, Білогірську, мікрорайонах Строганівка і Кам’янка Сімферополя в будинках родичів фігурантів так званої «справи Хізб ут-Тахрір». В результаті були затримані 8 людей. Ленур Халілов, Руслан Месутов і Енвер Омеров підозрюються ФСБ в організації осередків організації «Хізб ут-Тахрір», інші п’ятеро – за участь в діяльності терористичної організації;
  • Той же суд продовжив арешт до жовтня і фігурантам алуштинської справи. Ленур Халілов, Руслан Нагаєв, Руслан Месут і Ельдар Кантіміров брали участь в засіданні по відеоконференцзв’язку із сімферопільського СІЗО. Кримських татар етапують у Ростов-На-Дону, наступне засідання відбудеться 8 травня;
  • Арешт продовжили і фігурантам третьої Бахчисарайський групи. У окупаційному “Київському районному суді” Сімферополя відбулося судове засідання щодо продовження арешту Сейтумерову Сейтумеру, Сейтумерову Осману і Сейтмеметову Рустему.
  • І фігуранту третьої бахчисарайської групи у справі хізбут Тахрір Амету Сулейманову також продовжили домашній арешт на три місяці;
  • Імама Ділявера Халілова визнали винним у проведенні молитви. Окупаційний Радянський районний суд чоловік був визнаний винним в «організації масового одночасного перебування ігромадян в громадських місцях, які призвели до порушення громадського порядку») і оштрафований на 30 тисяч рублів. По суті, суд визнав мітингом намаз в мечеті в селищі Завітне. Адвокат Ліля Гемеджі вважає, що таким чином відбувається планомірне знищення релігійних організацій у окупованому Криму, а приводи фабрикуються у ручному режимі.
  • Крім того, кримськотатарські активісти продовжують отримувати застереження від російської “влади” про неприпустимість проведення несанкціонованих заходів, таких як мітинги, ходи, акції з 3 травня до 26 червня 2020 року. Про це повідомляє “Кримська солідарність”.Так звані “Співробітники правоохоронних органів” зачитали застереження про неприпустимість участі в несанкціонованих акціях дружині політв’язня Емір-Усеіна Куку Мер’єм Куку та юристу Руслану Абдурашитову.
  • Між тим, кримськотатарський ресурсний центр презентував електронну базу жертв окупації Криму. Так, у Криму наразі – 190 політичних в’язнів і переслідуваних за кримінальними «справами», 136 із них – представники кримськотатарського народу, каже голова правління організації Ескендер Барієв.
  • Близькі кримських політв’язнів та адвокати повідомляють, що ситуація у колоніях та СІЗО окупованого Криму в умовах пандемії не поліпшується. А прокуратура автономії розпочала кримінальне провадження за фактом невжиття державою-окупантом заходів для протидії розповсюдження СОVID-19 серед кримчан, розповів прокурор відділу процесуального керівництва кримської прокуратури Андрій Гонтар.
  • Між тим, у квітні кримські окупаційні суди притягнули близько 1500 чоловік за порушення режиму «підвищеної готовності». При цьому тільки в 4 випадках було припинено провадження у цих справах. Про це повідомляє ініціатива «Кримський процес». Найбільше штрафів за порушення режиму «підвищеної готовності», який наразі оголошений на півострові, виніс Ялтинський міський суд – 273 постанови. Найменше – Нижньогірський районний суд –  жодного засідання, пов’язаного з порушеннями правил режиму. При цьому, часто кримські суди визнавали винними кримчан, не встановивши належним чином наявність провини. Наприклад, обвинувальні постанови за поїздку з села в аптеку для покупки медичних масок, вихід на ринок за яблуками і покупка худоби для ведення сільського господарства.
  • А Державна судова адміністрація України повідомляє, що лише 8% протоколів за порушення карантину закінчуються штрафами. Так, майже з двох тисяч поліцейських протоколів, які вже розглянуті судами або повернуті в поліцію, 150 закінчилися реальними штрафами для порушників.