Антикорупційний суд вперше ухвалив вирок про ув’язнення: депутата Київської обласної ради засудили до 5 років

Вищий антикорупційний суд присудив депутату Київської обласної ради Олександру Мефодію 5 років позбавлення волі з конфіскацією автомобіля.

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду 15 червня визнала винним депутата Київської обласної ради у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 КК України (Зловживання впливом).

Судом встановлено, що депутат Київоблради у квітні 2019 отримав неправомірну вигоду за вплив на співробітників правоохоронних органів, прокуратури та суду з метою повернення арештованого майна. Такі дії депутата були поєднані зі створенням умов, які кваліфіковані судом як вимагання.

Як повідомляє “Судовий репортер“, за версією обвинувачення, депутат вимагав і отримав  5 тисяч доларів США від приватного підприємця, який надавав місцевим жителям послуги перевезення зрізаних аварійних дерев. Депутат обіцяв вплинути на бориспільську поліцію, прокурорів і суддів щодо повернення зі штрафмайданчика  вантажного автомобіля марки «УРАЛ» і більше не втручатися в його роботу.

Початково депутат створював конфліктні ситуації на місці санкціонованих Любарецькою сільською радою рубок аварійних дерев та висвітлював свої дії у Facebook, привертаючи інтерес громадськості, надаючи їм резонанс. У подальшому депутат пригрозив підприємцю ініціювати перед працівниками поліції вилучення автомобільної техніки, перешкоджав господарській діяльності.

Депутат організував виїзд поліції та вилучення машини у підприємця, а потім надіслав повідомлення у Viber, що чоловік повинен передати йому 6 тис. доларів за вирішення проблем із поліцією. Згодом погодився зменшити суму до 5 тисяч, але підприємець не мав таких грошей і звернувся до правоохоронців.

У квітні 2019 року Мефодію перекинули гроші через паркан його домоволодіння у сміттєвому пакеті. Одразу після цього ДБР його затримало.

Спочатку справу розслідували слідчі Державного бюро розслідувань, оскільки припускали, що гроші вимагають працівники поліції. Пізніше провадження передали до НАБУ.

Із переданих Мефодію $5000 тільки $200 були справжніми, а решта імітаційними.

Суд відмовився визнавати протокол виготовлення $4800 імітаційних купюр належним доказом, тому що була розбіжність у номерах купюр. Крім того, захист надав лист компанії, чиїм обладнанням нібито виготовляли імітаційні долари, в якому заперечувалося, що вони друкували такі купюри в зазначений період часу.

У підсумку суд визнав неправомірну вигоду тільки в сумі $200.

Вирок ще не набув чинності і може бути оскаржений в апеляції.