Херсонські слідчі підозрюють депутата Шевхі Кайбуллаєва у захопленні підприємства дружини втікача Німетуллаєва

Вручення підозри Кайбуллаєву. Фото: Нацполіція

Слідчі Херсонського обласного главку поліції повідомили про підозру депутату Новотроїцького району Шевхі Кайбуллаєву за фактом протиправного заволодіння майном приватного підприємства «ПОП Чонгар». Підприємство належить дружині колишнього голови Генічеської РДА Сейтумера Німетуллаєва, який нині переховується у Криму. Сам Кайбуллаєв говорить, що просто погодився працювати директором підприємства та встиг вкласти у нього 1,7 мільйона гривень.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на пресслужбу Нацполіції, відкриті джерела інформації та коментар Шевхі Кайбуллаєва.

«Під час досудового розслідування поліцейські встановили, що в лютому 2019 року відбулось рейдерське захоплення одного із великих сільгосппідприємств Генічеського району. У власності вказаного підприємства перебувало 38 одиниць різного роду сільськогосподарської техніки, а в оренді перебувало близько 2500 га землі сільськогосподарського призначення», — йдеться у повідомленні Національної поліції.

Розпочаті кримінальні провадження за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 206–2 «Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації» та ч. 4 ст. 358 «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів».

У матеріалах, оприлюднених у Єдиному державному реєстрі судових рішень, зазначено, що 12 лютого 2019 року до Генічеського відділення поліції надійшла письмова заява від засновниці ПП «ПОП «Чонгар» Німетуллаєвої Надіє про те, що шляхом видачі підробленої довіреності, її було позбавлено корпоративних прав підприємства.

Вручення підозри Кайбуллаєву. Фото: Нацполіція

За даними досудового розслідування, 22 жовтня 2018 року нотаріус у Москві посвідчила довіреність, відповідно до якої Німетуллаєва Надіє нібито уповноважила іншого громадянина вчиняти від її імені та в її інтересах дії необхідні для придбання та відчуження належних корпоративних прав ПП ПОП «Чонгар».

1 лютого 2019 року, на підставі довіреності, було звільнено Надіє Німетуллаєву з посади директора та припинено її участь як засновника підприємства. Натомість, директором стала інша людина. За даними аналітичної системи YouControl, у лютому 2019 року депутат Новотроїцького району Шевхі Кайбуллаєв очолив підприємство в якості директора.

У цей же період співзасновницею підприємства та бенефіціарною власницею була вказана Анна Морозова, яка мешкає у Києві. Також засновником ПП «ПОП Чонгар» у державному реєстрі значилося київське ТОВ «Теулос», бенефіціаром якого також є Анна Морозова разом з Юрієм Виграненком. Засновник — ТОВ «Даріонан» — підприємство, зареєстроване у Польщі.

Журналіст БСІ зателефонував за номером телефону, вказаним як контактний ТОВ «Теулос». За цим номером відповів Шевхі Кайбуллаєв. Він заперечив свою причетність до захоплення підприємства Німетуллаєвої. Сказав, що просто погодився на пропозицію стати директором підприємства, а під час роботи навіть вклав у ремонт техніки понад 1,7 мільйона гривень.

«Мені подзвонили і запропонували стати директором підприємства. Я знав це підприємство, знав, що Німетуллаєва уже немає (він переховується у Криму від обвинувачення у сепаратизмі, — авт.), що підприємство уже не працює, що вона (Надіє Німетуллаєва, — авт.) ще у жовтні всіх працівників позвільняла», — сказав Шевхі Кайбуллаєв.

Він сказав, що контактував з юристами, які представляли нового власника ПП «ПОП Чонгар». Їздив у Київ, де познайомився з Анною Морозовою. Зі столиці повертався з пакетом документів, які, на його думку, дозволяли йому працювати. Після повернення зібрав людей та спитав хто хоче працювати.

«Зібрав людей, поговорив з ними, сказав, що фірма купила підприємство. Хто захотів — написав заяву на роботу. Почали нормально працювати. Я ще у друга позичив кошти, які потрібно було на ремонт техніки. Та свої вклав. Вийшло в районі 1,7 мільйона. Тепер ні грошей, ні роботи», — сказав Кайбуллаєв.

У коментарі БСІ він зазначив, що планує скаржитися на дії херсонської поліції до прокуратури та Державного бюро розслідувань.