Суд визнав неконституційною кримінальну статтю, яка дозволяла карати суддів за неправосудні рішення

Фото: ccu.gov.ua

Конституційний суд скасував статтю 375 Кримінального кодексу України, яка передбачала відповідальність для суддів за винесення завідомо неправосудних рішень. Норма втратить чинність через шість місяців.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на рішення Конституційного суду від 11 червня 2020 року.

До Конституційного суду звернулися 55 народних депутатів, переважна більшість з яких — члени фракції «Опозиційна платформа — за життя». Вони вимагали визнати неконституційною статтю Кримінального кодексу, яка дозволяла притягнути до відповідальності суддів за винесення неправосудних рішень. Максимальне покарання згідно статті 375 ККУ — позбавлення волі на строк до восьми років.

Автори клопотання вважають, що сполучення слів «завідомо неправосудного» рішення є оцінним, а його зміст законодавчо не визначений, що не забезпечує передбачності застосування статті 375 Кодексу.

На думку народних депутатів України, стаття суперечить принципу верховенства права, а також впливає на незалежність і недоторканність суддів.

У рішенні Конституційного суду йдеться, що не встановлено критеріїв, за якими можна визначити, яке рішення судді є «неправосудними», а також не розкрито змісту сполучення «завідомо неправосудний». Таким чином, ця стаття нібито загрожує незалежності діяльності суддів.

Колишній керівник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, який зокрема займався справою узурпації влади Януковичем, сказав журналістам Hromadske, що це рішення суду — індульгенція для всіх суддів, зокрема і суддів, які виносили неправосудні рішення стосовно активістів Майдану. Також Горбатюк вважає, що Конституційний суд взагалі не міг розглядати це питання без висновку НАЗК про те, чи є тут конфлікт інтересів, оскільки судді КС самі були «під прицілом» цією статті.

Рішення Конституційного суду оскарженню не підлягає, а стаття 375 КК України втратить чинність через шість місяців після дня ухвалення рішення.