Кримського активіста Сейтумерова в психіатричній лікарні примушували голосувати за поправки до Конституції РФ

Сейтумер Сейтумеров Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму арештованого за сфабрикованою ФСБ «справою кримських мусульман» бахчисарайського активіста Сейтумера Сейтумерова 25 червня помістили в психіатричну лікарню для проведення примусової стаціонарної психіатричної експертизи. При цьому лікарі закладу примушували його взяти участь в голосуванні за поправки до Конституції РФ.

Про це громадському об’єднанню «Кримська солідарність» повідомив адвокат Едем Семедляєв після візиту до медичного закладу, передає Центр журналістських розслідувань.

За словами адвоката, 25 червня бахчисарайский активіст Сейтумер Сейтумеров, який перебуває під слідством, був доставлений зі слідчого ізолятора до психіатричної лікарні Сімферополя. На другу добу йому запропонували взяти участь в голосуванні щодо змін до Конституції РФ.

«Його перевезли в психіатричну лікарню для проходження примусової стаціонарної психіатричної експертизи 25 червня. Вже на наступний день з ним почали спілкуватися лікарі. У п’ятницю принесли йому папір для того, щоб він висловив свою думку з приводу голосування щодо змін до Конституції», – розповів Семедляев.

Він також повідомив, що Сейтумеров відмовився від участі в голосуванні, з чим співробітники лікарні не погоджувалися і наполягали на тому, щоб заарештований кримський татарин переписав заяву.

«Він написав, що є політв’язнем, є кримським татарином і громадянином України. Не бажає брати участь в будь-яких голосуваннях, тим більше в голосуванні за виправлення по внесенню змін до Конституції Російської Федерації. Це дуже сильно обурило співробітників психіатричної лікарні. Вони попросили його переписати цю заяву без вказівки того, що він є політв’язнем, що він є кримським татарином, але він категорично відмовився, вказавши на те, що у всіх заявах з моменту арешту він це вказує і буде вказувати і надалі», – зазначив адвокат.

Нагадаємо:

  • 11 березня в окупованому Криму після обшуків в Бахчисараї і Бахчисарайському районі були затримані четверо кримських татар: Амет Сулейманов, Сейтумер Сейтумеров, Осман Сейтумеров, Рустем Сейтмеметов.
  • ФСБ стверджує, що затримані в окупованому Криму кримські татари, жителі Бахчисарая нібито входять в осередок організації «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною і заборонена. Стосовно затриманих були порушені кримінальні справи.
  • 12 березня «Київський районний суд» Сімферополя заарештував Сейтумера Сейтумерова, його брата Османа Сейтумерова і дядька Рустема Сейтмеметова. Для Амета Сулейманова, у якого діагностовано серйозне хронічне захворювання серця, «суд» обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.