Печерський суд арештував Мангера до 28 липня без права застави

Владислав Мангер (зліва) у Печерськомуц райсуді Києва, 18.06.2020 Фото: Facebook Хто замовив Катю Гандзюк?

Печерський районний суд Києва у ніч на 19 червня арештував до 28 липня без можливості внесення застави голову Херсонської облради Владислава Мангера, який є підозрюваним у “справі Гандзюк”. Слідство вважає, що Мангер замовив напад на радницю міського голови Херсона, активістку Катерину Гандзюк, яка пізніше померла в лікарні.

Про це повідомляє телеканал hromadske з-під будівлі суду.

Прокурори у справі Андрій Синюк та Ярослав Ущапівський наголошували на тому, що після відкриття стороні захисту матеріалів кримінального провадження Мангер чинив тиск на двох свідків у справі. Зокрема, розповідають прокурори, він робив це не особисто, а через інших осіб. Йдеться про погрози під час дзвінків, у паперових листах та під час зустрічей.

Сам Мангер назвав це неправдою, а усю підозру проти себе – сфальсифікованою.

Раніше він обвинувачував у вбивстві Гандзюк генерала СБУ Данила Доценка та додавав, що засуджений за організацію нападу Сергій Торбін працював на спецслужби.

Адвокати Мангера заясправа вили, що подають апеляцію і звертатимуться до Європейського суду з прав людини.

Також вони наголошували на тому, що один з тих свідків, на якого нібито тиснув Мангер, був заявлений стороною захисту як такий, що підтримує їхню позицію. Йдеться про Павла Пилипенка, якого раніше затримали та взяли під варту за співучасть в організованій злочинній групі іншого фігуранта справи вбивства Гандзюк – Ігоря Павловського.

Адвокати наголошують, що тиск та погрози були неможливі, адже з часу затримання – лютого 2020 року – він перебував в ізоляторі тимчасового тримання СБУ.

Утім у прокуратурі зазначили, що після допиту Пилипенко певний час перебував у Лук’янівському СІЗО, де й отримав певні погрози.

За інформацією, яку hromadske отримав від джерел у слідстві, погрози надходили від Володимира Батарейного, який може бути пов’язаний з Владиславом Мангером. Другий свідок, на якого, за даними слідства, чинили тиск, – Сергій Брага. Йому оголошували підозру під час спецоперації у Херсоні за участь в злочинній групі Ігоря Павловського, але не обирали запобіжний захід.

Адвокати Мангера також говорили про те, що підстави для взяття його під варту відсутні. За їхніми словами, тиск і тортури на свідків здійснювалися з боку обвинувачення, зокрема на фігуранта справи Гандзюк Павловського. Прокурори це заперечили, але додали, що сам Ігор Павловський змінив свої першочергові покази після тиску на нього зі сторони підозрюваних.

Під будівлею суду чергували активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк» та група підтримки Мангера.

Як повідомлялось, 16 червня у лікарні Херсону співробітники СБУ затримали Владислава Мангера, щоб доставити до Печерського райсуду Києва для обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо:

  • 27 квітня СБУ заявила про завершення досудового розслідування у провадженні за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Гандзюк.
  • Адвокат Закревська заявила, що Офіс генпрокурора відмовився збирати докази проти Мангера і Левіна в організації нападу на Гандзюк, а потім раптово завершив розслідування.
  • Обурені завершенням розслідування активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» провели акцію протесту під Офісом президента з вимогою звільнити генпрокурорку Ірину Венедіктову.
  • Про подробиці розслідування нападу на Катерину Гандзюк читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Чому завершення слідства у справі Гандзюк схоже на «злив».