Подарунок за 6 млн доларів: керівникам НАБУ та САП пропонували рекордний хабар за закриття справи ексміністра Злочевського

Фото: facebook / Національне антикорупційне бюро України

Рекордний для України хабар у розмірі 6 мільйонів гривень задокументували працівники НАБУ та САП 12 червня. Гроші призначалися керівництву згаданих антикорупційних органів за закриття кримінального провадження щодо ексміністра екології Миколи Злочевського.

Про це говорили керівник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник та очільник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький під час брифінгу 13 червня.

Прокурор САП дійсно вніс у реєстр досудових розслідувань дані про закриття провадження щодо Злочевського. Це було зроблено в рамках контролю за злочином для того, щоб створити видимість прийняття пропозиції хабара.

Наразі затримано троє людей, в тому числі перший заступник начальника управління Державної податкової служби в Києві Микола Ільяшенко. Йому оголошено про підозру за ч. 4 ст 369 КК (пропозиція хабара), санкція передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі.

Серед затриманих осіб:

  • перший заступник начальника ГУ ДПС у Києві Ільяшенко;
  • один із керівників групи компаній, афільованої з колишнім міністром екології та природних ресурсів часів президента Януковича;
  • колишній керівник одного з департаментів ДФС України, довірена особу ексміністра екології.

Суть провадження, за закриття якого відбулася пропозиція 6 мільйонів доларів хабара, полягає в причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку.

Артем Ситник розповів, за задумом хабародавців, провадження щодо Злочевського мало бути закрите саме до 14 червня, коли він святкує день народження.

Також Ситник розповів, що у той час, коли відбувалася спецоперація із передачі коштів, співробітниця Офісу Генерального прокурора через реєстр досудових розслідувань моніторила чи дійсно провадження було закрите. Це може свідчити про причетність працівників ОГП до пропозиції хабара.