Прокуратура АРК направила до суду обвинувальний акт щодо «судді Верховного суду Криму» Белоусова

Фото: facebook / Крымская солидарность

Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт щодо кримського судді, який перешов на бік окупантів та став «суддею Верховного суду Криму». Одне з останніх рішень «судді» — залишити в силі вирок прихильнику релігійної організації «Свідки Єгови» Сергію Філатову.

Про передачу обвинувального акту до суду йдеться у повідомленні прокуратури АРК.

«Слідством встановлено, що громадянин України, будучи суддею Апеляційного суду АР Крим, після окупації півострова в 2014 році, змінив присязі на вірність народу України, перейшовши на службу в незаконно створені судові органи держави-окупанта. Брав безпосередню участь у формуванні та організації роботи окупаційних судів, сприяючи таким чином окупації півострова, забезпечуючи становлення і зміцнення окупаційної адміністрації та надаючи допомогу Росії в проведенні підривної діяльності проти України», — йдеться в повідомленні.

Кримінальне провадження кваліфіковано за статтею 111 ККУ (державна зрада).

Як стало відомо Бюро судової інформації, мова йде про суддю Едуарда Белоусова. До окупації півострова він був суддею Апеляційного суду Криму. У 2016 році постановою Верховної Ради України був звільнений з посади судді у зв’язку з порушенням присяги.

Указом Путіна від 19 грудня 2014 року був призначений «суддею Верховного суду Криму».

У травні 2020 року Едуард Белоусов залишив у силі вирок прихильнику «Свідків Єгови» — шість років позбавлення волі, повідомляв «Кримський процес».

Також у серпні 2019 року Белоусов разом з «суддею» Юрієм Латиніним продовжили запобіжний захід затриманим кримським татарам Серверу Мустафаєву, Серверу Зекир’яєву, Марлену Асанову, Едему Смаилову та Мемету Белялову, про що повідомляв «Крим SOS».

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.