Прокуратура Нідерландів: обвинувачені у справі MH-17 не можуть розраховувати на імунітет комбатантів

Четверо обвинувачених у збитті літака рейсу MH17 в 2014 році, не можуть претендувати на так званий імунітет бійців однієї з воюючих сторін (комбатантів). Хоча захист Олега Пулатова вважає, що їхній клієнт може розраховувати на такий вид імунітету.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на видання De Telegraaf.

Про відмову обвинуваченим в імунітеті бійців воюючої сторони заявив прокурор Уорд Фердинандуссе в середу під час третього дня презентації прокуратури з приводу розслідування катастрофи.

Імунітет комбатанта захищає бійців у збройному конфлікті від судового переслідування. Адвокати одного з обвинувачених, Олега Пулатова, вважають, що їхній підозрюваний може розраховувати на таку форму імунітету. Олег Пулатов — колишній російський військовий. На момент катастрофи він був командиром 2 відділу «ГРУ ДНР».

За словами прокурора Фердинандуссе, для звільнення від судового переслідування необхідно відповідати низці умов. Пулатов, два інших росіянина Ігор Гіркін і Сергій Дубинський, а також українець Леонід Харченко не підпадають під ці умови.

Наприклад, повинен бути міжнародний збройний конфлікт, в якому зрозуміло до якої зі сторін належать бійці, повинна бути сторона, перед якою комбатанти повинні звітувати, повинна бути внутрішня система воєнного стану, і бійці мають дотримуватися норм військового права, закріплені в Женевській конвенції.

Фердинандуссе вважає, що важко визначити, чи існує міжнародний збройний конфлікт на сході України, але, схоже, це так.

За даними прокуратури Нідерландів, умова про те, що бійці повинні дотримуватися норм міжнародного військового права, не виконана. Таким чином, немає жодних сумнівів у тому, що четверо підозрюваних не можуть претендувати на імунітет учасників бойових дій, а відтак їх можна переслідувати на основі кримінального права Нідерландів.

Нагадаємо:

  • 8 червня прокурор Тейс Бергер розповів, що у ході розслідування виникали складнощі із доступом до місця падіння літака. Отримати доступ вдалося через місію ОБСЄ. Ідентифікацію загиблих людей проводили експерти у Нідерландах. Тіла двох не вдалося ідентифікувати. Окрему увагу прокурори під час виступу зосередили на тому, як проводилося дослідження ракет ПЗРК «Бук». Зокрема, для вивчення їх швидкості та радіусу розльоту уламків проводилися тестові запуски. Дослідження дозволило встановити факт вибуху та місце влучення ракети.